Pyrotechnici pumu v chemičce řízeně odstřelí nejdříve v pátek odpoledne

Pyrotechnici plánují řízený odstřel nevybuchlé letecké pumy v chemičce u Litvínova nejdříve v pátek odpoledne. Termín přizpůsobí počasí. ČTK to dnes řekla mluvčí policie Irena Pilařová. Pokračují přípravy v areálu tak, aby škody na majetku způsobené likvidací munice byly co nejmenší.

S odstřelem letecké pumy z druhé světové války, na kterou před týdnem narazil bagrista, policie počítala ve čtvrtek nebo v pátek. "Dnes už je jasné, že to bude nejdříve v pátek odpoledne, ale sledujeme ještě meteorologické podmínky," uvedla Pilařová. Puma váží 250 kilogramů, obsahuje sto kilogramů výbušniny.

Největší riziko samovolného výbuchu pominulo v úterý kolem 13:00. Puma má podle pyrotechniků časovaný mechanismus spuštění, což znamená, že po dopadu měla vybuchnout až po několika hodinách, nejpozději do 144 hodin od nálezu. Do té doby s ní nikdo nehýbal, poté začaly práce na řízený odstřel. Muselo se například prohlédnout okolí nálezu, zda poblíž není obdobná munice, nalezenou pumu zajistili proti pohybu.

K chemičce hasiči již několik dnů naváží pytle s pískem, obloží se jimi místo nálezu do výše pěti metrů. Přímo k pumě naloží asi 400 vaků, val by měl mít tloušťku mezi pěti a šesti metry. O něco dál pyrotechnici vystaví další barikádu. Společnost Orlen Unipetrol po nálezu letecké pumy před týdnem zastavila výrobu v sousední rafinerii.