Řidič tramvaje, která zabila dva lidi, jel zřejmě příliš rychle

Nehodu tramvaje, která ve středu vykolejila na Karlově náměstí a zabila dva lidi, zřejmě způsobilo překročení povolené rychlosti, sdělil ČTK mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar. Stav tramvaje podle něj byl v souladu s technickými normami.

"Podle předběžných zjištění jel řidič tramvaje příliš rychle, a to zřejmě bylo příčinou vykolejení," uvedl mluvčí po komisionální prohlídce soupravy. Podle ředitele kanceláře Drážní inspekce Jana Kučery trvá celá komisionální prohlídka dva týdny, aby byly prověřeny všechny možnosti. "Ale nepředpokládáme už žádný zásadní zvrat," řekl ČTK. Už ve středu vyloučila inspekce jako možnou příčinu nevhodný stav kolejiště.

Neusar uvedl, že už bylo prověřeno i zařízení, které zaznamenává rychlost soupravy. "V těch místech je povolená rychlost patnáct kilometrů za hodinu, ale o kolik byla překročena, zatím nemůžeme uvést," doplnil.

Řidič v době jízdy nebyl pod vlivem alkoholu a půl hodiny před nehodou měl krátkou pravidelnou přestávku. Protože se po nehodě zhroutil, inspektoři ho zatím nemohli vyslechnout. Podle mluvčí dopravního podniku šlo zatím o bezproblémového zaměstnance.

Tramvaj číslo 22 vykolejila kolem 06:30 na křižovatce ulic Ječné a Resslovy a Karlova náměstí v místě, kde trať zahýbá směrem k Národní třídě. Zadní vůz tramvaje narazil do lidí, kteří čekali na ostrůvku ve směru na Moráň, a smetl dva lidi. Porazil devětapadesátiletého muže a o pět let starší ženu odhodil pod projíždějící avii. Oba utrpěli velmi vážná poranění hlavy a na místě zemřeli.

Vykolejení tramvaje v centru města si vyžádalo i tři zraněné, z toho dva těžce. Do vinohradské nemocnice byla převezena třicetiletá žena, která utrpěla vážná poranění hlavy a mozku, má několik zlomených žeber a proražené plíce. Podstoupila již náročnou neurochirurgickou operaci. Její stav je podle čtvrtečních informací lékařů stále vážný, vyhlídky na uzdravení jsou však nadějné. Druhá žena, která má také vážně pohmožděný mozek, leží v nemocnici na Karlově náměstí. Stav čtyřiačtyřicetileté ženy je velice vážný, lékaři čekají, jak se dál bude vyvíjet.