Rusko v Pravdě: ČEZ podal druhou nabídku na SE přes miliardu eur

Slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko potvrdil, že společnost ČEZ podala v tendru o většinový podíl výrobce elektřiny Slovenské elektrárne také druhou nabídku s cenou mírně přesahující jednu miliardu eur. Tato nabídka ale stanovila podmínky, které privatizační poradce nemohl akceptovat, uvedl Rusko pro pondělní list Pravda. "Alternativní sumu 46 miliard (slovenských korun; zhruba 1,15 miliardy eur), kterou nabídl ČEZ, nebral privatizační poradce v úvahu vzhledem k tomu, že jí považoval za nereálnou. Podmínky, které si ČEZ v této nabídce stanovil, byly neakceptovatelné," řekl Rusko bez dalších podrobností.

Privatizační komise pracovala s nabídkou ČEZ ve výši 690 milionů eur. V hodnocení komise skončil ČEZ na druhém místě za italskou společností Enel, který navrhl za 66 procent SE zaplatit 840 milionů eur. Ministr Rusko se minulý pátek přiklonil k závěru komise a na středečním zasedání vlády navrhne Enel za vítěze soutěže.

Rusko si v Pravdě v souvislosti s ČEZ opět postěžoval na nátlak lobby. "Někdy jsem měl pocit, že když jdu na veřejnou toaletu, tak mě zastaví i toaletářka a řekne 'pane Rusko, pustím vás, ale musí to být ČEZ'. Nechci mluvit o nekorektním tlaku, ale lobbystů měli tedy dost," řekl Rusko.