Rybáři očekávají před Velikonocemi zvýšené prodeje, exportu pomáhá brexit

Rybáři očekávají před nadcházejícími Velikonocemi zvýšený zájem spotřebitelů o ryby. I přes omezení pohybu by lidé měli být schopni najít ve svém okresu prodejce, říká ředitel Rybářského sdružení ČR Michal Kratochvíl. Například podle Rybářství Kolář letos kvůli brexitu roste zájem o české ryby v zahraničí. Podle sdružení přináší pandemie největší problémy uzavřením gastroprovozů u odběratelů ryb v EU i v ČR.

Loni podle sdružení klesl vývoz ryb z ČR meziročně o 1259 tun. Letošní Velikonoce by podle majitele rybářství Josefa Koláře mohl být úspěšnější než loňský. "Již k dnešnímu dni jsme exportovali napřímo nebo přes obchodníky o 32 tun více ryb než do loňských Velikonoc. Jedná se o nárůst o 160 procent. Ryby prodáváme do zahraničních restaurací, zejména do Německa. Rybářství dodává, že spotřebitelé začínají preferovat lososa a lososovité ryby na úkor kapra. Nejbližší českou variantou k chuti lososa je pak podle rybářství siven.

Podle údajů Českého statistického úřadu se spotřeba ryb v Česku pohybuje v posledních letech kolem 5,5 kilogramu ryb na osobu ročně. Celosvětová spotřeba je kolem 16 kilogramů ryb na osobu.