Sdružení: Pronajímatelé nemohou být zodpovědní za teplotu v prostorách bytů

Pronajímatelé nemohou být podle Občanského sdružení majitelů domů v ČR (OSMD) zodpovědní za dodržování nařízení o teplotě v jednotlivých prostorách bytů. Není jasné, jak by měli teplotu ověřovat, navíc nájemci mají právo na nerušené užívání bytu. Hlavní motivací k úsporám pro každého bude aktuální předpis o nových zálohách na plyn a elektřinu. Na dotaz ČTK to odpověděl předseda OSMD Milan Krček.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo návrh vyhlášky o pravidlech pro vytápění, která by začala platit v případě vyhlášení předcházení stavu nouze nebo stavu nouze v teplárenství. Počítá s vytápěním budov na nižší teploty. V pátek ministerstvo zveřejnilo na twitteru příspěvek "Jak budou probíhat kontroly podle nové vyhlášky o vytápění", následně ho ale smazalo. Zodpovědní za správné nastavení teplot by měli být i podle dalšího příspěvku vlastníci budovy. V předchozím tweetu resort mimo jiné uvedl, že pokutovány za nedodržení předpisu nebudou nikdy domácnosti.

"Jakákoliv 'odpovědnost' pronajímatele za dodržování nařízené teploty v různých obytných prostorách bytů je zcela mimo realitu. Měl by snad pronajímatel každodenně obíhat jednotlivé byty s teploměrem v ruce nebo jak je to vlastně myšleno?" ptá se Krček.