Šéf ÚOOZ Šlachta chce kvůli reorganizaci policie do civilu

Členové vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) včetně jeho ředitele Roberta Šlachty požádají kvůli chystané reorganizaci policie o odchod do civilu. Během jednání na policejním prezidiu oznámil Šlachta vedení policie, že se změnami nesouhlasí. V tiskové zprávě to oznámil mluvčí útvaru Pavel Hanták. Reorganizace vyvolala spory ve vládě či justici, podle kritiků by změny mohly ovlivnit vyšetřování složitých kauz. Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, vedenou jedním ředitelem. Má mít speciální oddělení pro organizovaný zločin, terorismus, kyberkriminalitu, nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupci. V souvislosti se změnami se v médiích objevily spekulace, podle kterých měl být Šlachta, jehož tým mají žalobci při vyšetřování kauz ve větší oblibě než protikorupční policii, odstaven na vedlejší kolej. Policejní prezident Tomáš Tuhý při středečním oznámení změn řekl, že pro Šlachtu bude místo i v novém útvaru a že jeho pozice je pevná. Šlachta ale prohlásil, že je znepokojen tím, že ho vedení policie o reorganizaci předem neinformovalo.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) prohlásil, že je šokován dnešním oznámením vedení Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu v čele s Robertem Šlachtou odejít do civilu. "Jsem z toho smutný a šokovaný a musím říct i naštvaný. Tohle jsou policisté, o které nemáme přicházet. Pokud nevidí svou roli u policie, je něco špatně a něco by se tu mělo stát," uvedl Pelikán pro Aktuálně.cz. Vládní hnutí ANO požádalo kvůli návrhu na reorganizaci policie o dohodovací jednání s koaličními partnery, kterého by se měli zúčastnit i státní zástupci. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) destabilizoval policii a že ANO zváží setrvání ve vládě. Chovanec zase uvedl, že Babiš napadá nezávislost policie.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman napsal dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), v němž píše o obavách ze snížení kvality policejní práce či vzniku velké policejní složky, která se bude jen těžko řídit. "Naplnily se mé obavy, že špatně komunikovaná reforma může vést k odchodu zkušených a slušných policistů," řekl dnes k odchodu Šlachty Lidovkám.cz. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jde o účelový nátlak. Reorganizaci hájí a tvrdí, že je připravena profesionálně.