Seznam Zprávy: Diag Human si kvůli sporu se státem najal vymahačskou firmu

Společnost Diag Human si kvůli letitým sporům se státem o miliardy korun za zmařený obchod s krevní plazmou najala firmu zabývající se mimo jiné vymáháním pohledávek. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Mezinárodní rozhodčí tribunál se sídlem v Londýně v květnu přiznal společnosti Čechošvýcara Josefa Šťávy 15,5 miliardy korun kvůli údajnému pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Česká republika následně podala podnět ke zrušení soudního nálezu.

Odvolání státu považuje podle serveru advokát firmy Jan Kalvoda za další pokus o protahování kauzy, jejíž počátky sahají do roku 1991, kdy ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy. ČR podle právníka postupuje vůči společnosti řadu let neférově. "Proto se Diag Human spojila s globální společností Burford Capital, jež má zkušenosti se státy vyhýbajícími se závazkům z mezinárodních investičních arbitráží," řekl advokát serveru.

Filip Běhal z tiskového oddělení ministerstva financí Seznamu Zprávy sdělil, že firma Burford Capital zatím stát v této souvislosti nekontaktovala. Diag Human požadovala od státu 52 miliard korun. Tribunál uložil Česku zaplatit 8,3 miliardy korun přiznané firmě již v roce 2008 v předchozí obchodní arbitráži a úroky 7,2 miliard k 19. květnu.