Zabavená díla v kauze Diag Human se vrátila do České republiky

Emil Filla - 'Two Women', photo: Moravian gallery in Brno

Trojice výtvarných děl zabavených v květnu ve Vídni se v úterý večer vrátila do České republiky. Díla nechala v Rakousku zabavit firma Diag Human, která se pře s českým státem kvůli obchodům s krevní plazmou. Vídeňský zemský soud minulý týden označil dříve nařízenou exekuci za neplatnou a díla se tak mohla po měsících čekání vrátit zpět.

Jan Kalvoda
Konkrétně šlo o obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a bronzovou plastiku Otty Gutfreunda Ty byly zapůjčeny na jaře na výstavu do Vídně. Více o transportu řekl České televizi velvyslanec v Rakousku Jan Koukal.

"V pátek rozhodl rakouský odvolací soud. Rozhodnutí soudu bylo distribuováno v odpoledních hodinách a od té doby probíhá diskuse několika právnických subjektů, ve které se podařilo dosáhnout toho, že jsme byli schopni obrazy z galerie získat a transportovat do České republiky. Ten transport takto hodnotných uměleckých děl je poměrně složitá procedura, takže na to je speciální spediční společnost."

Dvě ženy,  Emil Filla
Obraz Emila Filly Dvě ženy z 1913 patří do sbírek Moravské galerie v Brně. Dílo Vincence Beneše Tanečnice z roku 1912 a bronzová plastika Otto Gutfreunda Objetí patří Národní galerii v Praze. Díla se po převozu vrátila do svých domovských galerií. Od čtvrtka by už mohly být obrazy opět vystaveny v stálé expozici. Zabavená díla měla uspokojit pohledávku ve výši 24 milionů korun. Rakouská justice nakonec vydala prohlášení, že sama není oprávněna exekuci na obrazy nařídit. Proto ředitelka vídeňského muzea Belvedere rozhodla o vydání výtvarných děl zpátky zapůjčovatelům.

"Celé podání je považováno za nicotné. Toto krásné právnické slovo znamená, že rakouský soud není kompetentní k tomu, aby rozhodoval takovéto arbitrážní řízení."

Vladimír Balaš
Náznaky o neplatnosti exekuce na česká výtvarná díla se objevily už v létě. Právník a odborník na mezinárodní arbitráže Vladimír Balaš tehdy Českému rozhlasu řekl, jaký další státní majetek je imunní vůči exekuci.

"Určitě tam patří některé sbírkové, které se vystavují a mají hodnotu pro ten stát. Mohli bychom zmínit třeba korunovační klenoty. Nebo by to mohly být předměty, které mají vědecký, historický a kulturní význam - takže je jich víc. Pochopitelně i další majetek, který slouží k výkonu vládnutí a pro svrchovanost toho státu, není možné exekuovat. Pak už se samozřejmě ta úprava rozšiřuje na další majetek, jako je majetek sloužící k účelům diplomatické mise, konzulární mise, a tak dále."

Jan Koukal
Rozhodnutí o ukončení exekuce ještě není konečné - firma Diag Human může poslední verdikt zpochybnit. Právník společnosti Jan Kalvoda minulý týden potvrdil, že se společnost v nejbližší době obrátí s dovoláním na rakouský nejvyšší soud. Velvyslanec v Rakousku Jan Koukal si ale myslí, že pokud takový krok Diag Human učiní, nebude úspěšný.

"Myslím si, že ta interpretace je celkem jednoznačná. Z 90 procent je to rozhodnutí soudu definitivní a já si myslím, že celá rakouská kauza je tímto faktorem ukončena."

Když umělecká díla byla zabavena v Rakousku, bály se z důvodu zadržení děl půjčovat obrazy i jiné české instituce. Na velké světové výstavy mělo být letos zapůjčeno 1149 uměleckých děl patřících českému státu. Kvůli zákazu vývozu obrazů i soch utrpělo 58 mezinárodních projektů. Bez českých sbírkových předmětů se musela obejít Tate Modern nebo Victoria&Albert Museum v Londýně, Museum of Fine Arts v Houstonu nebo muzea v Paříži. Některé výstavy byly bez českých zápůjček dokonce zrušeny. Diag Human nechal díla zabavit prostřednictvím vídeňského okresního soudu v rámci téměř dvacetileté právní bitvy mezi firmou a českým státem kvůli údajně zmařeným lukrativním obchodům s krevní plazmou. V roce 2008 společnosti přiznali náhradu škody ve výši téměř 9 miliard korun. S úroky činí požadovaná částka přes deset miliard.