SeznamZprávy: Exministr Vojtěch má být velvyslancem ve Finsku

Bývalý ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch se zřejmě stane českým velvyslancem ve Finsku. Jeho nominaci podle informací serveru SeznamZprávy schválila minulý týden vláda. S vysláním Vojtěcha na diplomatický post v Helsinkách ještě musí souhlasit prezident Miloš Zeman. V čele ministerstva zdravotnictví stál Vojtěch od prosince 2017 do loňského září, kdy na funkci rezignoval. Informaci o Vojtěchově nominaci na velvyslance získal web SeznamZprávy od dvou zdrojů, z nichž jeden je členem vlády.

Na diplomatický post do Helsinek navrhl bývalého ministra přímo premiér Andrej Babiš (ANO), uvedl server. Podle něj se proto mezi znalci diplomatických poměrů neočekává, že by prezident s Vojtěchovým vysláním nesouhlasil. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) serveru pouze řekl, že informaci nemůže komentovat.

Server Lidovky.cz s odkazem na diplomatické zdroje uvedl, že na místo velvyslance ve Spojených státech by měl nejpozději koncem roku 2022 zamířit státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek (49 let). Vystřídá Hynka Kmoníčka. Výměnu musí odsouhlasit prezident Miloš Zeman. Stašek by měl z pozice státního tajemníka pokrývat ještě české předsednictví v Evropské unii, které spadá do druhé poloviny příštího roku. Státním tajemníkem ministerstva zahraničí se Stašek stal v roce 2017. V minulosti byl velvyslancem v Egyptě a v Indii, kde také vystřídal Kmoníčka.