Velvyslanec ve Finsku Adam Vojtěch: Vítáme české občánky. Každý rok je jich zhruba dvacet

Adam Vojtěch

Čeští velvyslanci a honorární konzulové pokračují ve své pravidelné týdenní poradě v České republice. Řada z nich úzce spolupracuje i s krajanskou komunitou, která působí v zemích jejich diplomatické mise.

Ve Finsku působí už druhým rokem bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Sledoval tak proměnu finské společnosti. Na postu velvyslance byl totiž pouhých deset dní, když Rusko napadlo Ukrajinu.

Jak vnímal přechod z ministerské pozice na diplomatickou?

"V bývalé i současné pozici člověk řeší otázky politiky. Myslím si, že je to něco, co je přirozenou součástí fungování ve vládě a následně i v diplomacii. Takže v tomto směru to nebylo nic tak zásadně složitého. Je to samozřejmě jiná agenda v tom smyslu, že se člověk zabývá primárně fungováním Finska, nikoliv tím, co se třeba děje v České republice. Nemohu říct nic negativního. Za mě všechno, co jsem zatím zažil, bylo velmi zajímavé, zejména vstup Finska do NATO."

Ve Finsku také žije početná skupina Čechů. Setkáváte se s českými krajany nebo s organizacemi českých krajanů?

Adam Vojtěch vítá nové české občánky v Helsinkách | Foto: ZÚ Helsinky

"Určitě. Ve Finsku přesně nevíme, kolik tu žije Čechů. Myslím, že je to zhruba 600 krajanů. Jsme s nimi v kontaktu, jsou tam krajanské spolky, respektive jeden krajanský spolek Bohemia a Česko-finská společnost, tady jsou spíše finští přátelé Česka. S oběma jsme v kontaktu, podporujeme je, děláme společné akce s krajany a samozřejmě jako ambasáda jim také, což je naše povinnost a jeden ze základních úkolů, poskytujeme konzulární služby, takže určitě s krajany jsme v čilém kontaktu."

Můžete vyjmenovat třeba nějakou zajímavou akci, kterou krajané pořádali a které jste se zúčastnili?

"Například děláme každý rok, a dnes je to už tradice, velikonoční setkání, kde se ty tradiční zvyky snažíme udržovat mezi krajany, mezi jejich dětmi. Děláme například vítání českých občánků, protože víme jako ambasáda, kolik se českých občanů narodí, pokud tedy chtějí české občanství. Já jsem založil tuhle tradici na ambasádě. Každý rok přivítáme zhruba 20 narozených dětí mezi českými občany."