Sílící koruna ztěžuje případné dodávky pro USA na obnovu Iráku

Sílící koruna vůči dolaru nepříznivě zasahuje možnosti českých firem dodávat americkým společnostem na rekonstrukci Iráku. Česko totiž těžko může konkurovat výrobcům z dolarové zóny. "Když to přepočítáme přes silnou korunu, tak jsme drazí," řekl ČTK generální ředitel společnosti Inekon Josef Hušek. Koruna v pátek posunula šestileté maximum k dolaru až na 27,25 Kč, poté však mírně korigovala.

"Pokud tam subdodávky budou, tak to rozhodně není příznivá okolnost," potvrdil prezident Svazu průmyslu a dopravy Stanislav Kázecký. Dodávky by tak podle něj byly ekonomicky méně výhodné.

Inekon přitom cítí v Iráku velký potenciál, když se zajímá o modernizaci stovky českých dieselelektrických lokomotiv z produkce ČKD. Dohromady se společností Kovo se chtějí chytnout dodávkami léků či zdravotnických zařízení do iráckých nemocnic. Dceřiná firma Inekon Power se chce účastnit rekonstrukce energetiky či dodávat čistírny a úpravny vody.

Uplatnit se v Iráku se však Inekon chce spíše přímo než jako subdodavatel amerických společností. "Až se tam nějaká vláda ustaví, tak samozřejmě ta bude rozhodovat," domnívá se. Do případně vypsaných tendrů financovaných z mezinárodních peněz se Inekon chystá hlásit. Inekon rovněž čeká na schválení peněz na projekty obnovy Iráku českou vládou. Návrh příslušných ministerstev předpokládá 520 milionů korun ve třech letech, počínaje letoškem. Při rekonstrukci Balkánu opravoval v rámci vládního programu obnovy tramvaje v Bělehradě, což vyústilo v podpis již komerčních dodávek za 11 milionů tehdejších německých marek na modernizaci dalších 30 tramvají.