Sněmovna schválila nový stavební zákon

Sněmovna přehlasovala senátní veto a stvrdila nový stavební zákon. Vláda si od něj slibuje rychlejší stavební řízení a dodržování lhůt. Zákon se připravoval několik let a ministerstvo pro místní rozvoj, které ho předložilo, ho považuje za zásadní. Odpůrci varují, že vzdálí úřady občanům, a stavební řízení naopak zkomplikuje. S prosazením zákona dnes pomohly hlasy šesti poslanců KSČM. Zákon musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman.

Komunisté při předchozím hlasování zákon ve Sněmovně nepodpořili. Vadilo jim, že prošel pozměňovací návrh, který umožní, aby obytné místnosti neměly přímé osvětlení a větrání. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) jim nabídla, že tyto podmínky určí vyhláška. Senát zákon vetoval začátkem července hlasy všech přítomných senátorů. Nelíbil se jim hlavně navrhovaný přesun stavebních úřadů pod stát. To kritizovala i sněmovní opozice. Opoziční řečníci varovali především před kolapsem stavebního řízení, který podle nich bude důsledkem plánovaného zřízení Nejvyššího stavebního úřadu. Zákon nazývali paskvilem a vládě vyčítali, že ho protlačuje silou.

"Totální rezignace na ochranu veřejných zájmů, fatální oddálení veřejné správy od lidí mimo velká města, zrušení obecních stavebních úřadů, a tedy další faktické znepřístupnění státní správy. A to především v málo zalidněných oblastech se složitou dopravní dostupností, to jsou jen některá z mnoha negativ stavebního zákona, uvedl předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl. Absurdní třešinkou na tomto hodně nepovedeném dortu je pak skutečnost, že o kácení stromů na území dané obce bude rozhodovat úředník desítky kilometrů daleko, doplnil Lukl. Zákon má vstoupit v účinnost k 1. červenci 2023, některé změny ale začnou platit již od 1. ledna příštího roku.

Podle Hospodářské komory naopak nový stavební zákon pomůže občanům, podnikatelům i veřejným investorům při povolování staveb, od dálnic po rodinné domy. Zákon odráží závěry mezinárodní analýzy a doporučení Světové banky, sdělila ČTK Hospodářská komora ČR.