Bartoš: Poplatky za budování studní a domácích čističek se mají snížit

Poplatky za budování studní a domácích čističek odpadních vod by se měly snížit. Nový stavební zákon platný jen několik dní zvýšil poplatky u těchto malých staveb z 300 korun na 10.000 Kč. Novinářům to dnes v Jihlavě řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Ke změně bude podle něj nutná úprava legislativy týkající se stavebního procesu, například zákona o obnovitelných zdrojích. Nedává smysl, aby byly malé a jednoduché vodní stavby zpoplatněné stejně jako stavby složitější, uvedl Bartoš. "Je to věc, která procházela sněmovnou a nikdo si toho asi v danou chvíli nevšiml, protože hlasy pro stavební zákon dala i opozice - SPD a ANO. My zjednáváme nápravu,“ řekl Bartoš.

"U čističek odpadních vod jde podle mě o veřejný zájem a ten poplatek by měl být co nejnižší. Nedokážu říct, zda bude 1000 korun nebo 300 korun. Každopádně to jsou věci, které bychom měli občanům zpřístupnit a jít jim v tom naproti," řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) po jednání s ministrem. Bartoš dnes navštívil Vysočinu kvůli nedávnému zavedení digitalizovaného stavebního řízení, které se neobešlo bez problémů a výpadků.