Česko získalo “Vodního Oscara“. OSN ocenila pokrok v hospodaření s vodou

Dlouhé Stráně

Česká republika nedávno získala v New Yorku Vodního Oscara“. Na globální konferenci o udržitelném rozvoji byla vyhodnocena jako jedna ze tří zemí, spolu s Jordánskem a Kambodžou, které Organizace spojených národů letos ocenila za významný pokrok v přístupu k hospodaření s vodou. Česko se tak stalo první evropskou zemí, která od OSN toto ocenění získala.

„Je to pro Českou republiku úspěch. Opravdu mě těší, že jsme mezi třemi státy na světě, které získaly uznání za tak velký pokrok v nakládání s vodou v obcích a ve městech, za napojení obcí na pitnou vodu i kanalizaci a za čistší řeky a potoky,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Organizace spojených národů před devíti lety formulovala 17 cílů, aby byl svět do roku 2030 udržitelnější. Česká republika byla vybrána na základě mnoha indikátorů v rámci Cíle udržitelného rozvoje 6, tedy Pitná voda, kanalizace.

Petr Hladík | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

„To neobsahuje jenom zlepšování v pitné vodě a kanalizacích, protože většina států na světě se zlepšuje v těchto dvou ukazatelích, ale cíl 6 obsahuje celkem 11 ukazatelů. Kromě pitné vody, kanalizací i ochranu vodních zdrojů, mezinárodní spolupráci a mnohé další. A vlastně Česká republika vyniká v tom, že se zlepšila ve všech těchto kritériích. Díky tomu jsme jako první země z Evropy získali toto ocenění,“ vysvětluje ministr Hladík.

Čtvrtina světové populace nemá podle statistik OSN dlouhodobý přístup k nezávadné pitné vodě. To jsou asi dvě miliardy lidí. A zhruba dvakrát tolik lidí, tedy polovina světové populace, nemá stálý přístup k čistým hygienickým zařízením. V České republice je však toto vybavení součástí každodenního života.

Ilustrační foto: Lenka Žižková,  Radio Prague International

„Česko má téměř 98 procent obyvatel zásobováno pitnou vodou. V porovnání třeba s rokem 1989 to tenkrát bylo jenom 82%. Z celosvětové perspektivy jsou to jednoznačně záviděníhodná čísla. V otázce kanalizace je ten podíl už skoro 90procentní. V roce 1989 to bylo 79 procent,“ konstatuje ministr.

Čeští obyvatelé navíc podle Hladíka umí s vodou hospodařit šetrně.

„Unikátní je spotřeba pitné vody na obyvatele, která je jedna z nejnižších na světě. A také uniky pitné vody v distribučních sítích. Kdy jsme se dostali pod 10% v celém systému. Pro srovnání, ztráta v jiných evropských zemích je často 40 nebo 50 procent. Česká republika je v tomto kritériu na světové špičce,“ dodává Hladík.

Městská kanalizační přípojka v Praze | Foto: Martin Němec,  Radio Prague International

Skutečnost, že z kohoutků v domácnostech a veřejných budovách teče čistá voda, je jen jedním ze dvou hlavních aspektů „Vodního Oscara“. Druhý se týká přírodních jevů. V České republice se kvalita vody v řekách a souvisejících ekosystémech velmi zlepšila, zdůrazňuje Hladík. Vláda k tomu zavádí celou řadu opatření.

„Je to vysoká priorita pro ministerstvo životního prostředí i pro mě osobně. Prosadili jsme novelu vodního zákona, která například zavádí online sledování největších znečišťovatelů například v chemickém průmyslu nebo papírnách. Bylo také zakotveno, že pro jakoukoli vodu vypouštěnou do řek v těchto výrobních procesech bude vytvořen registr všech vypouštěcích potrubí. Rapidně jsme zvýšili pokuty, zlepšuje se technologie čistírny odpadních vod, zlepšuje se také přístup zemědělské veřejnosti, “ připomíná ministr a dodává:

Konopišťský potok a řeka Sázava v Poříčí nad Sázavou | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

„Příkladů zlepšení kvality vody je mnoho, například Sázava, Ohře a Morava. Nebo Bílina, která byla ještě před 30 lety mrtvou stokou. Dnes je to opět řeka, kde můžete vidět i raky. Je to významný příklad toho, jak se kvalita vod v této zemi zlepšila.“

Další úkoly

Čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze | Foto: ŠJů,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Udělení „Vodního Oscara“ pro českou vládu ale neznamená usnout na vavřínech. Práce na zlepšení kvality vody pokračují nepřetržitě, říká ministr životního prostředí. Novela vodního zákona, která vstoupila v platnost 1. července, je v současné době v realizaci.

„Zároveň již řešíme další problémy. Například nedostatečnou filtraci fosforu. Vidíme to každé léto na sinicích, které zabarvují přehrady a rybníky do zelena. Jde také o čištění odpadních vod ve městech. Klíčovými body jsou zde všechny nové znečišťující látky, jako jsou antibiotika, léčiva, antikoncepce a mikroplasty,“ popisuje ministr.

Únik kyanidu do řeky Bečvy měl katastrofální následky | Foto: Lenka Kratochvílová,  Český rozhlas

Ministerstvo musí podle něj reagovat i na extrémní povětrnostní podmínky posledních let, jako jsou častější silné deště a bouřky. Aby se odpadní voda, která z kanálů vytéká, už nesmývala do potoků a řek, musely by vzniknout takzvané odlehčovací plochy.

„Při velkých nárazových bouřkách, které chodí čím dál častěji, vlastně putují odpadní vody do řeky nevyčištěné. Řešením je odpojit dešťové vody od soustav společných kanalizací. Stejně tak chceme dál rozšiřovat domovní čištění odpadních vod, především do obcí pod tisíc obyvatel. To ale vyžaduje jasná pravidla, aby se v malých městech mohly společně investovat peníze na případné opravy a renovace,“ vyjmenovává další úkoly ministr Petr Hladík.

Česká případová studie je k dispozici jako PDF v angličtině na webu UN Water

Autoři: Katarína Brezovská , Daniela Honigmann
klíčové slovo:
spustit audio

Související