Sněmovní opozici se ani napodruhé nepodařilo svrhnout Fialovu koaliční vládu

Opozici se ani na druhý pokus nepodařilo ve Sněmovně svrhnout vládu premiéra Petra Fialy (ODS). Proti vyslovení nedůvěry vládě hlasovali v noci na dnešek podle očekávání poslanci všech pěti koaličních stran. Návrh podpořili jen poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Kabinet ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů tak bude dál vládnout s důvěrou dolní komory. Debata zabrala dva jednací dny a celkově trvala více než 25 hodin. Prezidentský kandidát a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se sněmovního jednání o nedůvěře vládě neúčastnil a nedorazil ani na hlasování.

Hlasování o nedůvěře kabinetu vyvolali v době prezidentských voleb poslanci hnutí ANO. Zdůvodnili to tím, že koalice před týdnem neumožnila projednání opozičních témat na schůzi Sněmovny. Vládní politici postup ANO spojovali s prezidentskou kandidaturou jeho předsedy Babiše.

Při jednání došlo i ke kuriozitám. Poslanec ANO Hubert Lang (ANO) pronesl část svého vystoupení v Morseově abecedě. Předsedající Jan Skopeček (ODS) pak nabádal zákonodárce k zachování důstojnosti. Lang nejprve uvedl, že zaznamenal, že ve Sněmovně někdo zpíval. Rozhodl se proto, jak řekl, vyslat koaliční vládě Petra Fialy (ODS) "jasný signál" v Morseově abecedě.