Fialova koaliční vláda odolala prvnímu pokusu o vyslovení nedůvěry

Vít Rakušan a Petr Fiala na schůzi Sněmovny (1.9.20022)

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) odolala ve Sněmovně prvnímu opozičnímu pokusu o své svržení. Kabinet tak bude dál řídit zemi s důvěrou dolní komory.

Hlasování o nedůvěře vyvolalo opoziční hnutí ANO s podporou SPD kvůli aféře kolem již bývalého ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka a vládnímu postupu v řešení zejména energetické krize. Hlasování se uskutečnilo zhruba osm měsíců po jmenování kabinetu a debata trvala nepřetržitě 22 hodin.

Premiér Fiala (ODS): Babiš se snaží zakrýt své vlastní problémy

Představitelé ANO dříve slibovali, že při českém předsednictví v Radě Evropské unie se vládě vyslovit nedůvěru nepokusí. Podle lídra hnutí a bývalého premiéra Andreje Babiše se ale situace změnila. Premiér Petr Fiala reagoval, že Babiš se snaží zakrýt své vlastní problémy.

Obžalovaný předseda ANO se proti tomu ohradil a řekl, že se na soud v dotačním případu Čapí hnízdo těší. Babiš kritiku ze strany koaličních politiků odmítl. Sám se opřel především do ministra práce a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, kterého nazval mimo jiné notorickým lhářem. Důvodem byly Jurečkovy výroky o něm, například o jeho spolupráci s někdejší komunistickou Státní bezpečností.

Andrej Babiš na schůzi Sněmovny  (1.9.20022) | Foto: Roman Vondrouš,  ČTK

Část koaličních poslanců, hlavně z KDU-ČSL a STAN, při Babišových slovech opustila sál. Babiš obvinil Jurečku také například z toho, že že zničil české lesy a že jako ministr zemědělství nedal ani korunu na boj s kůrovcovou kalamitou. Jurečka Babiše vyzval, aby přednesl důkazy a případně je předložil policii.

Šéf SPD Okamura označil evropské řešení energetické krize za blouznění mimo realitu

K Andreji Babišovi se s kritikou přidal šéf SPD Tomio Okamura. Kabinet je podle něho samozvanou elitou, která si dělá, co chce, ale na "občany kašle". Lidé podle Okamury oprávněně nazývají kabinet ukrajinskou vládou, Fialu ukrajinským premiérem a růst cen Fialovou drahotou. Lidé od státu podle lídra SPD nedostali skoro žádnou pomoc ohledně energetické krize.

Společné evropské řešení energetické krize, které preferuje česká vláda, označil šéf SPD za blouznění mimo realitu, které nepomůže českým spotřebitelům. Důvodem je podle něj mimo jiné to, že jednotlivé státy mají svojí vlastní energetickou strategii.

Rakušan: Schůze k nedůvěře vládě se koná kvůli obavám Babiše z budoucnosti

Sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry vládě se koná podle předsedy hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana kvůli obavám lídra opozičního ANO Andreje Babiše z vlastní budoucnosti. ANO žádá, aby Rakušan na vnitru skončil. Ten zdůraznil, podnikatele obviněného v pražském korupčním případu, ani další lidi z kauzy nikdy neviděl. "Jediný člověk, který je teď obžalován z organizace dotačního podvodu, s kterým jsem se stýkal, byl Andrej Babiš," prohlásil Rakušan. Premiér Petr Fiala (ODS) se za Rakušana postavil.

Rakušan se v projevu věnoval také činnosti vnitra pod jeho vedením. Zmínil mimo jiné chystanou novelu lustračního zákona "Ten bude bolet," poznamenal. Zákon chce změnit tak, aby premiér, ministři a jejich náměstci museli mít negativní lustrační osvědčení, tedy doklad, že před rokem 1990 nepracovali pro tehdejší komunistickou Státní bezpečnost (StB).

Podle exministryně financí Schillerové vláda reaguje pozdě

Bývalá ministryně financí a nynější předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová kritizovala vládu hlavně za to, že se svými opatřeními přichází pozdě. Vláda podle ní nekomunikuje například s podnikateli a proti současnému růstu cen nedělá nic. Vláda podle ní se stříkací pistolkou vždy s ohromným zpožděním hasí velký požár. Řekla, že opatření vlády pravidelně přicházejí o několik měsíců později, než je nabízí stínová vláda hnutí ANO.

Alena Schillerová na schůzi Sněmovny  (1.9.20022) | Foto: Roman Vondrouš,  ČTK

Ke kritice vlády se přidal i někdejší vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO). "Průmyslníci rezignují, energetici si drží hlavu v dlaních a situace je kritická," řekl. Problém už je podle něho i u veřejných institucí a hejtmanům, kteří volají po regulaci cen elektřiny a plynu. Havlíček řekl, že kabinetu nevyčítá to, že nezastropovala ceny energií, ale to, že k tomu nemá žádný plán.

Ministři kritiku odmítli

Ministři využili možnost vystoupit také k tomu, aby odmítli opoziční výtky a distancovali se od přístupu členů bývalé vlády Andreje Babiše (ANO). Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) vyzdvihl například současné vnímání Česka v zahraničí.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) poukazoval mimo jiné na zadlužení Českých drah v desítkách miliard korun nebo na nevyřešené drážní pozemky. Uvedl také, že tempo přípravy dopravních staveb se za současné vlády zrychluje a kabinet se také vynasnaží zajistit peníze, tak aby se ve stejném tempu i stavělo. Exministr dopravy Karel Havlíček (ANO) namítl, že jeho nástupce nemá v rozpočtu pokrytu třetinu plánovaných výdajů.