Úpravy konsolidačního balíčku se týkají jen benefitů či výnosu daně z nemovitostí

Poslanecká sněmovna

Vládní strany se dohodly na některých úpravách konsolidačního balíčku. Zůstane například daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů, ovšem jen v omezené míře.

Zachování daňového zvýhodnění požadovali zaměstnavatelé i odbory. Koalice chce, aby zůstalo daňové zvýhodnění s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období.

Noviny budou v nižší sazbě

Vládní koalice jednala šest hodin až do noci. U daně z přidané hodnoty bude pouze jediná změna a to u novin. Původně vláda navrhovala 21 procentní sazbu, ale budou v nižší 12 procentní, tedy stejně jako časopisy.

Ilustrační foto: stevepb,  Pixabay,  Pixabay License

"Objem konsolidace je stejný pro rok 2024 i pro rok 2025. V oblasti DPH jsme přistoupili k jediné změně, že sjednotíme sazbu pro časopisy a noviny," uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS. Úpravy podle něj nebudou mít zásadní vliv na rozsah plánovaných úspor.

Schillerová: Kojenecká voda v základní sazbě? Nerozumím tomu

Naopak neprošla nižší sazba pro kojenecké vody, dětské pleny či menstruační pomůcky. Nižší sazbu původně chtěli Piráti a lidovci, ale nebyla na ní shoda. Předsedkyně opozičního sněmovního klubu ANO Alena Schillerová to vládě vyčítá.

Alena Schillerová | Foto: Andrea Filičková,  Český rozhlas

"Považuji to za nehoráznost, aby kojenecká voda byla v základní 21 procentní sazbě. Tak chceme pomáhat těm rodinám, nebo nechceme? Nerozumím tomu."

Schillerová naopak přivítala, že vláda nakonec nezruší daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů.

Výnosy daně z nemovitostí zůstanou obcím

Změny se dotknou i výnosu daně z nemovitostí, která se má zvýšit.

Premiér Petr Fiala | Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International

"Domluvili jsme se i na základě jednání se Svazem měst a obcí, že 100 procent výnosu daně z nemovitostí zůstane obcím výměnou za snížení příjmů osob ze sdílených daní v rozsahu deseti miliard korun," vysvětlil premiér Petr Fiala z ODS.

Stát by také podle Fialy měl získat 55 procent výnosů daně z hazardu namísto dosavadních 35 procent. A například sazba u daně u elektronických cigaret nakonec nebude tak vysoká, jak kabinet od začátku zamýšlel. Naopak se bude rychleji navyšovat spotřební dan z lihu.

Opozice bude přijetí balíčku blokovat

Opozice už předem avizovala, že bude přijetí balíčku blokovat. Podle hnutí SPD jsou koalicí navržené změny jen kosmetickými úpravami.

Bývalý prezident Václav Klaus při návštěvě výstavy Země živitelka, prohlásil, že polovičatý konsolidační balíček neudělal s letošním rozpočtem skoro nic. Za roztáčeč inflace pak vnímá fiskální politiku vlády.

Václav Klaus | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Podle květnového vyjádření vlády by v příštím roce měla navrhovaná opatření v konsolidačním balíčku zlepšit saldo státního rozpočtu o víc než 97 miliard korun. Společně za příští a přespříští rok má jít až o 150 miliard. Balíček chce kabinet schválit do konce roku, aby mohl začít platit v příštím roce.

Součástí projednávaného návrhu zákona však není omezování dotací a redukce státních výdajů, které mají pokrýt zhruba polovinu z plánované konsolidace.