Sobotních 239 případů covidu-19 je ve volném dni nejvíc od června

V sobotu v Česku přibylo 239 případů koronaviru. Denní přírůstek se ve volném dni dostal nad 200 poprvé od posledního červnového víkendu, kdy čísla zvyšovalo cílené testování v dolech OKD na Karvinsku. Dosud se v ČR nemocí covid-19 nakazilo 21.790 lidí, vyléčily se zhruba tři čtvrtiny z nich a 411 jich zemřelo. Nemocných je aktuálně rekordních 5285 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Po pátečním rekordním počtu 506 potvrzených případů nemoci v jednom dni tak v sobotu nakažených ubylo, do víkendových čísel se ale obvykle promítá nižší množství testů ve volných dnech. Podle ministerstva zdravotnictví a vládních epidemiologů má velká většina nemocných mírný nebo bezpříznakový průběh onemocnění. V nemocnicích je s koronavirem podle posledních údajů 116 lidí, 22 z nich potřebuje intenzivní péči. Čísla se v posledních čtyřech týdnech příliš nemění.

Za posledních sedm dní je nejvíce nakažených v přepočtu na 100.000 obyvatel na Kolínsku, téměř 43. Čtyřicet případů na 100.000 lidí za poslední týden eviduje ministerstvo na Uherskohradišťsku a v okrese Plzeň-sever. Nad 30 je tento údaj ještě v Praze. Bez nových případů za posledních sedm dní není aktuálně žádný okres. Podle epidemiologa a vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly ohniska nákazy nejsou velká, ale jsou rozšířená poměrně plošně.