Soud zprostil Nagyovou viny ze sledování Nečasovy manželky

Soud zprostil Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, viny ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Osvobodil i ostatní obžalované - bývalé šéfy Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka. Verdikt není pravomocný. Státní zástupce se na místě odvolal, a tak případ projedná pražský městský soud. Podle obžaloby někdejší šéfka premiérova kabinetu v roce 2012 nezákonně a z osobních důvodů zadala vojenské rozvědce sledování Nečasovy manželky Radky. Kauza vedla k pádu vlády, Nečas se pak s Nagyovou oženil.

K soudu přišla pouze trojice zpravodajců, kteří uvedli, že je celá kauza teprve v poločase a důležité bude, aby jejich nevinu potvrdil i odvolací soud. Obžalobu považují za lživou a vykonstruovanou. Podle jejich advokátů nebyly pro odsouzení žádné důkazy. Nečasová si rozsudek osobně nevyslechla, protože se z jednání ze zdravotních důvodů omluvila. Podle jejího právníka Eduarda Bruny nemůže odvolací soud Nečasovou odsoudit. Případ může buď vrátit k novému projednání nebo rozsudek potvrdit. Podle žalobce Rostislava Bajgera je rozsudek nezákonný, protože nebyl odůvodněn. Podle něj se u všech podařilo prokázat vinu, a to mimo jiné z odposlechů. Z těch údajně vyplývá, že Nagyová byla se spoluobžalovanými v častém kontaktu, probírala s nimi výsledky sledování Radky Nečasové a dávala jim pokyny.

Čtveřice, které hrozilo za zneužití pravomoci až pětileté odnětí svobody, tvrzení žalobce odmítá. Představitelé rozvědky tvrdí, že dostali úkol "z nejvyšších míst", aby provedli takzvané kontrasledování, tedy aby prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.