Špidla: Soukromé investování při stavbě D3 nevylučuji

Vláda by za určitých okolností mohla rozhodnout pro spolupráci se soukromým investorem při stavbě dálnice D3 z Prahy na jih Čech. Projekt by však musel být velmi dobře inženýrsky připraven, ne jako v případě ostravské dálnice D47. Po sobotním jednání valné hromady Sdružení pro výstavbu dálnice D3 a rychlostní komunikace R4 (SPVD) v Českých Budějovicích to řekl premiér Vladimír Špidla.

Podle Špidly se vláda po neúspěchu se soukromým investováním do D47, které se ukázalo jako pro stát velmi nevýhodné a kabinet nakonec od smlouvy odstoupil, projektů nazývaných PPP nezříká. "Poznatky nás upevnily v tom, že je to metoda, která je principielně správná, ale inženýrsky komplikovaná a je třeba jí věnovat velkou pozornost," uvedl Špidla na tiskové konferenci po jednání.

Špidla zdůraznil, že zatím není konkrétně rozhodnuto o žádném použití metody PPP v případě dálnice D3. Pokud ale vláda dospěje k názoru, že by to bylo výhodné a bezpečné pro stát, lze o spolupráci se soukromým investorem uvažovat. Podle senátora Pavla Eyberta, který zároveň předsedá SPVD, by šlo pravděpodobně jen o některý úsek dálnice, který by byl jako modelový příklad doveden do konce výhradně za peníze soukromého investora.

Podle náměstka ministra dopravy Jiřího Kubínka je již vytvořena expertní skupina, která má do konce roku vyhledat 4 až 6 pilotních projektů, pro které by bylo vhodné použít metodu PPP. Část dálnice D3 by mohla být mezi nimi.

Stavba dálnice D3 začala vloni 14. února na čtyřkilometrovém úseku z Chotovin do Stoklasné Lhoty na Táborsku. Úsek by měl být dokončen příští rok a celkem by měl přijít na 1,1 miliardy korun. Další úsek by měl být zahájen letos na jihu Benešovska.

Dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic bude měřit 140 kilometrů a vyjde zhruba na 24 miliard korun. U Českých Budějovic na ni naváže čtyřproudová rychlostní komunikace k hranici s Rakouskem. Podle plánů by na výstavbu této komunikace mělo být použito vícezdrojové financování tak, aby bylo možné ji dokončit do roku 2010.