Spolana Neratovice pod vodou. Únik jedovatého chlóru.

Lidé bydlící v okolí neratovické Spolany mají informace o tom, jak se chovat v případě chemického nebezpečí. Po zasedání Ústředního krizového štábu to novinářům řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Chlorový mrak, který z továrny unikl, ji podle něj opustil kolem 13:30. Nejsou registrovány žádné projevy ohrožení zdraví a života. Vykonávají se základní práce, aby byl dopad minimalizován, uvedl Gross. V Neratovicích byl kvůli úniku chlóru vyhlášen třetí stupeň chemické pohotovosti, oznámil to středočeský hejtman Petr Bendl. Pro obyvatele to znamená, že budou muset opustit město, dodal.

Neratovická radnice vyhlásila chemický poplach pomocí tlampačů a sirén. "Podnikáme všechny potřebné kroky," řekl starosta František Morava. Současně nevyloučil evakuaci obyvatel. Gross krátce před 14:00 neměl informace, že by velitel zásahu rozhodl o evakuaci. Mluvčí holdingu Unipetrol Tomáš Zikmund uvedl, že zásahová jednotka společnosti nyní zjišťuje přesné místo úniku a jeho množství, poté budou k dispozici bližší informace o dalším postupu.

Únik chlóru nahlásili mělnickým hasičům ve 12:51 hasiči ze Spolany Neratovice. Ani hasiči neznají množství uniklého chlóru a zdroj úniku. Při pátrání po zdroji úniku bude použit také vrtulník, řekl dnes operační důstojník mělnických hasičů. Civilní obrana a orgány životního prostředí musejí přijmout krizová opatření podle toho, jakým směrem bude uniklý chlór postupovat. Mrak plynu se pohybuje od severovýchodu, zřejmě tedy půjde na Kladno. Lidi se mají podle hlavního pražského hygienika Vladimíra Polaneckého zavřít doma a vyčkat dalších informací z rádia, místního rozhlasu či televize. Chlór je jedovatý plyn, který silně leptá sliznice. Pokud se jej člověk nadýchá, může mu způsobit otravu.

V evakuovaných, ale nezatopených oblastech na Starém Městě by lidé neměli čerpat vodu ze sklepů. Hrozilo by totiž statické narušení domů kvůli spodní vodě. V zaplaveném Karlíně v osmé městské části hrozí zřícení dalšího domu: v Křižíkově ulici 110. Už kolem poledne tam spadla budova číslo 34 a 36, řekli odpoledne na tiskové konferenci magistrátu starostové Prahy 1 a 8 Jan Bürgermeister a Josef Nosek.

Dům číslo 110 je podle Noska dvoupodlažní, vedle se stavěl nový dům. Před povodní byl prázdný, radnice ho chtěla prodat. Lidé by se neměli pokoušet do uzavřených částí Karlína a dolní Libně proniknout. Pokud by se někdo vrátil do některého bytu, záchranáři ho i násilím znovu vystěhují, uvedl Nosek.

"Statika domů je tam silně narušená, nevypadají nebezpečně, ale mohou se řítit," konstatoval Nosek. Stále tam přitom probíhá evakuace nezodpovědných lidí. Bürgermeister uvedl, že v evakuované oblasti Starého Města je voda ve sklepech drtivé většiny domů. "Město vypadá jako před povodní, ale není tomu tak," varoval starosta. Čerpáním vody se může po čase narušit podloží a hrozí tak statické poruchy budov. Zóna se tam bude už od pátku postupně zmenšovat, dodal.

Ministr Ambrozek také obhlížel areál Spolany z vrtulníku, aby zjistil, jak jsou zabezpečeny objekty bývalé amalgámové elektrolýzy a budovy zamořené dioxiny. Téměř celý tovární areál byl dnes pod vodou. Objekt elektrolýzy zamořený rtutí je zalitý vodou, ale kolem něho je ochranný val. Ten je podle Ambrozka dostatečnou zárukou toho, že se rtuť nevyplaví do areálu a případně do Labe. Ministr soudí, že nehrozí ani únik vysoce jedovatých dioxinů do okolí. Kolem níže položeného objektu, který je touto látkou zamořen, byla letos postavena protipovodňová zídka, ale i tu voda z rozlitého Labe asi o deset centimetrů překonala. Zídka by přesto měla zabránit tomu, aby se voda s dioxiny dostala po opadnutí povodní do okolí. Výše položený zamořený objekt voda údajně neohrožuje.

"V pátek chceme odebrat první vzorky, abychom zjistili, zda k nějakým únikům dochází nebo ne," řekl dnes ministr v Neratovicích novinářům. Hodlá požádat Fond národního majetku, aby urychleně uvolnil peníze na chystanou sanaci těchto objektů.

Spolana si letos nechala vypracovat nový protipovodňový model. Ten však podle Zikmunda počítal se stoletou povodní, zatímco současná pohroma v Neratovicích je ještě většího rozsahu. Na hrozby záplav a na rizika starých ekologických zátěží upozorňovali už druhým rokem členové ekologického hnutí Greenpeace. Zástupci firmy většinou hodnotili jejich varování jako přehnané strašení lidí.