Sport

Českým biatlonistům se vydařil sprint Světového poháru v Östersundu. Ondřej Moravec dnes nestačil pouze na Francouze Martina Fourcada a skončil druhý. Jen těsně unikly stupně vítězů Michalu Šlesingrovi, který na čtvrtém místě ztratil na Jakova Faka ze Slovinska deset vteřin.

Česká biatlonistka Veronika Vítková napodobila Ondřeje Moravce a také ona skončila druhá v sprintu Světového poháru ve švédském Östersundu. Prohrála o 4,6 sekundy jen s Tiril Eckhoffovou z Norska, třetí místo obsadila o tři sekundy zpět Finka Kaisa Mäkäräinenová, byť byla dvakrát na trestném okruhu. Vítková se dostala počtvrté na stupně vítězů i díky bezchybné střelbě.

Běžkyně na lyžích Petra Nováková zaznamenala desátým místem v Lillehammeru nejlepší výsledek kariéry ve Světovém poháru. Závod na pět kilometrů volnou technikou v rámci minitour vyhrála Norka Therese Johaugová o pouhé tři desetiny sekundy před Marit Björgenovou.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer poprvé v sezoně bodoval. Volnou desítku Světového poháru v minitour v Lillehammeru dojel na 26. místě, Martin Jakš skončil třicátý. Závod ovládli Norové - zvítězil Martin Johnsrud Sundby před Finnem Haagenem Kroghem a Sjurem Röthem.

Sdruženář Miroslav Dvořák obsadil 15. místo v závodě Světového poháru v Lillehammeru. Druhý český reprezentant na startu Tomáš Portyk doběhl na 35. příčce, vyhrál obhájce celkového prvenství Eric Frenzel z Německa.

Krasobruslař Michal Březina obsadil druhé místo v mezinárodních závodech Golden Spin v Záhřebu. Bronzový medailista z loňského mistrovství Evropy nestačil v Chorvatsku jen na bronzového medailistu z olympijských her v Soči Denise Tena z Kazachstánu, za kterým zaostal o deset bodů.

Znakařka Simona Baumrtová poplave na mistrovství světa v krátkém bazénu podruhé ve finále, po dvoustovce se dostala mezi osmičku také na padesátimetrové trati. V semifinále chomutovská plavkyně dohmátla v osmém času 26,44 sekundy, finále je na programu v neděli odpoledne.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila osmé místo na trati 1000 metrů na Světovém poháru v Berlíně. I po nejhorším výsledku v této disciplíně v sezoně se posunula v celkovém hodnocení na třetí místo. Závod vyhrála při vstupu do sezony Američanka Brittany Boweová, Martina Sáblíková nastoupila v divizi B a skončila v této výkonnostní skupině sedmá.

Vedení hokejistů extraligové Slavie odvolalo po prohře v Olomouci 2:4 trenérskou dvojici Ladislav Lubina - Josef Beránek mladší. Prohra byla pro Pražany již šestou v řadě. Po 27 odehraných kolech se Slavia propadla až na dno tabulky.

Hokejový obránce Michal Rozsíval pomohl Chicagu v pátečním utkání NHL svým premiérovým gólem sezony k výhře 4:3 nad Montrealem. Šestatřicetiletý bek se v soutěži trefil po jedenácti měsících. V dresu poražených si jednu asistenci připsal Tomáš Plekanec.

Hokejisté Třince zvítězili ve 27. kole extraligy na ledě Pardubic přesvědčivě 4:0 a Východočechy porazili i potřetí v sezoně, celkově už posedmé za sebou. Oceláři udrželi vedení v tabulce, Východočeši prohráli šestý z posledních sedmi zápasů.

Český lyžař Ondřej Bank obsadil 22. místo ve sjezdu Světového poháru v Beaver Creeku. Na bodovanou pozici v nejrychlejší alpské disciplíně se probojoval teprve počtvrté v kariéře a lépe skončil jen v roce 2011 v Kvitfjellu, kde byl sedmnáctý.

Hokejový obránce Josef Hrabal předčasně končí angažmá v Lahti. S vedením Pelicans se podle oficiálních internetových stránek klubu dohodl na ukončení smlouvy a měl by se vrátit do české extraligy.

Basketbalisté Nymburku si připsali čtvrtou porážku na mezinárodní scéně za sebou. V duelu VTB ligy nestačili na VEF Riga, kterému v Lotyšsku podlehli 78:86. Ke čtyřem výhrám si tak připsali už sedmou prohru v soutěži a klesli na 12. místo, když se před ně dostala právě Riga.

Český fotbalový gólman Jan Laštůvka bude dále působit v ukrajinském Dněpropetrovsku. Dvaatřicetiletý brankář s účastníkem Evropské ligy prodloužil smlouvu o rok a půl.

Evropská fotbalová unie UEFA požádala pražskou Spartu, aby doložila, že dlouhodobě nehospodaří bez zisku. Spolu s českým mistrem musí ze stejného důvodu svou ekonomickou situaci vysvětlit dalších pět celků. Informovala o tom agentura AP.

Golfistka Klára Spilková skončila na turnaji LET v indickém Dillí čtrnáctá a zaznamenala čtvrtý nejlepší výsledek v sezoně. Ve finálovém dnu zahrála 75 ran a celkově byla po třech kolech v paru. Suverénně získala první výhru v letošním roce Francouzka Gwladys Noceraová se skóre -11.