Restart sportu. Profesionální soutěže se v Česku můžou znovu rozehrát

Foto: ČTK / Vít Šimánek

Profesionální sportovní soutěže se v Česku můžou znovu rozehrát. Vláda od středy 4. listopadu schválila obnovu soutěží a povolila sportovcům trénovat i ve vnitřních prostorách. Pořadatelé soutěží budou muset dodržet přísná hygienická opatření a vše se bude odehrávat bez diváků.

Milan Hnilička,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Sportovní zápasy se v Česku naposledy konaly 11. října. V ČR se totiž na rozdíl od jiných evropských zemí s vládními omezeními zastavil i profesionální sport. Výjimku měly pouze významné mezinárodní akce, například utkání českých klubů ve fotbalové Evropské lize nebo tenisový turnaj WTA v Ostravě. Sportovci také nesměli využívat vnitřní prostory a museli trénovat venku.

Na základě rozhodnutí vlády nyní mohou jednotlivé svazy požádat o výjimku z protikotronavirových opatření. „To znamená testování před každým zápasem, dodržení rozestupů, limitovaný počet lidí na sportovištích tak, aby tam mohla být média, organizátoři, hráči, realizační tým… prostě ty nejnutnější osoby,“ přiblížil předseda Národní sportovní agentury a poslanec za hnutí ANO Milan Hnilička.

Ilustrační foto: Michal Jarmoluk,  Pixabay / CC0

„Nejedná se o rozvolnění, ale zareagovali jsme na to, že celá Evropa ještě běží na sportovním poli," dodal. Možnost mají podle něj všichni, ale nemusejí ji všichni využít. "Víme o tom, že nejvyšší fotbalová liga má opatření nastavená vysoko a velmi bezpečně. Chtěli jsme umožnit i ostatním profesionálním sportům, aby mohly fungovat. Jsme si vědomi toho, že ne všechny profesionální soutěže možná budou schopny tyto podmínky dodržet a aplikovat," uznal Hnilička. Dá se očekávat, že předepsaná opatření budou finančně i organizačně náročná.

Fotbal, hokej, basketbal

Ligová fotbalová asociace se snaží dělat všechno pro to, aby se nejvyšší fotbalová soutěž mohla znovu rozběhnout co nejdříve. Podle šéfa Ligové fotbalové asociace Dušana Svobody by se mohlo začít hrát už v pátek.

Dušan Svoboda,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl

„My už jsme v tom režimu poměrně přísných opatření fungovali před přerušením. Takže věřím, že jsme na to připraveni dobře. Ale budeme samozřejmě se zástupci ministerstva zdravotnictví o tom dál jednat. Jsme připraveni splnit i další podmínky beze zbytku,“ uvedl.

Také hokejové týmy se mohou vrátit zpátky na led a připravit se na restart extraligy ve své hale a nemusí už do zahraničí. Přes velkou časovou ztrátu chce vedení extraligy stihnout absolvovat ještě celý vypsaný program.

„Rozpis jsme upravili na základě podkladů a podnětů klubů, jak nám dodaly informace. Je to jediná šance, jak extraligu restartovat a dohrát do konce základní části bez toho, abychom zasahovali do prosincových a únorových reprezentačních přestávek a jakkoliv jsme omezovali předkolo nebo play off,“ řekl ředitel extraligy Josef Řezníček.

Foto: Kit Johnston,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Restart se netýká jen fotbalu a hokeje, ale i dalších soutěží, které splní hygienické podmínky. Trénovat tak například začali i basketbalisté. Týká se to i hradeckých basketbalistů, kteří hrají nejvyšší domácí NBL. Kapitán týmu Ondřej Peterka věří, že se mistrovské zápasy rozběhnou brzy.

„Jsme hrozně rádi, že už můžeme trénovat v hale. Teď se ještě budou řešit podmínky zápasů, za jakých okolností se bude moct soutěž rozběhnout. My jsme připraveni dodržovat opatření. Je to super a děkujeme vládě, že nám to umožnila,“ řekl

Prioritou je návrat do škol

Ne všichni jsou nadšení z udělených výjimek pro profesionální sport v Česku. Objevily se dokonce spekulace, že sportovci budou povinné testování obcházet. Napsal to na twitteru například europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který zkritizoval rozhodnutí vlády.

Robert Plaga,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Snahu o restart sportovních soutěží kritizoval na twitteru i ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (ANO). Napsal, že profesionální sport stojí, neboť jde o symbol, a prioritou má být návrat do škol. „Pravda, v Evropě se hraje, ale taky jsou otevřené aspoň první stupně škol,“ uvedl.