Do Sedlčan míří MS v kvadriatlonu

Středočeské Sedlčany budou v sobotu hostit MS v kvadriatlonu. Mělo by se na něm sejít zhruba 120 závodníků z 10 zemí 3 kontinentů. Atraktivním by měl být premiérový start reprezentantů JAR.

Na to, jak je možné, že se poměrně malá obec zhostí světového šampionátu odpovídá ředitel závodu Václav Marek.

"Pro závod v Sedlčanech hovoří jeho čtrnáctiletá historie, která nastavila určitou kvalitu, kterou se snažíme dodržet. Máme i dobré zázemí organizátorské a samozřejmě řadu partnerů, kteří si za ta léta vypěstovali k Sedlčanům určitý vztah a na nich záleží, aby vstupy, které potřebujeme, byly zajištěny."

1,5 km plavání, 7 km na kajaku, 40 km na kole a 10-ti km běh bude absolvovat i korunní princ českého kvadriatlonu Lukáš Matys. Ačkoliv se tomuto sportu nevěnuje profesionálně, tréninkové objemy jsou dost velké.

"Každý den trénuji více než jednu disciplínu, většinou na dvě až tři fáze denně. Jsou i dny, kdy odjedu všechny disciplíny. V týdnu mám maximálně jeden den volný nebo jdu jenom lehčí trénink. Jsou dny, kdy strávím tréninkem šest hodin a jindy zase třeba jen dvě hodiny. To se odvíjí od kvality."

Přestože už Matys dosáhl řady úspěchů, závody v Sedlčanech jsou pro něj doslova prokleté.

"Třeba předloni jsem měl výbornou sezónu, nebyl závod, kdy bych nebyl na stupních vítězů. Přijel jsem do Sedlčan a prostě to tam nevyšlo. Hned další závod zase úplně skvělé, takže nevím. Zřejmě mi úplně nesedí tratě, možná je to v tuto chvíli i psychická záležitost a doufám, že to letos zlomím."

Za slůvko zlomím si můžete dosadit nejvyšší možné ambice českého reprezentanta.

"Letos bych určitě chtěl pořádně prohnat Míru a dávám si jenom nejvyšší cíle, takže první, nejhůře druhé místo."

Mírou je myšlena kvadriatlonová legenda Miroslav Podborský. Jak potvrzuje ředitel Marek, právě Podborský bude žhavým kandidátem na zlato.

"Máme štěstí, že kvadriatlonu se upsal Miroslav Podborský, který bude v Sedlčanech obhajovat desátý titul. Jak říká, úspěchů bratří Pospíšilů nedosáhne, tak dlouho asi závodit nebude. Nicméně jeho převaha v jeho věku, kdy je letos prvním rokem rádoby veterán, ale nemá problém porazit všechny své soupeře o deset a více let mladší."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio