Učme se u sportovců

Tiger Woods, foto: ČTK
0:00
/
0:00

V dnešním pokračování Češtiny, jak ji neznáte, se náš spolupracovník z Hospodářských novin Ondřej Tuček zabývá žargonem sportovních komentátorů

Tiger Woods,  foto: ČTK
Nedávno jsem zde opěval jednotlivé žurnalistické žánry. Téma sport jsem si úmyslně nechal nakonec. Sportovní dění sleduji a čtu nejen pro zážitek z obsahu, ale také pro specifický jazyk sportovních novinářů a komentátorů, s jejich světem ustálených obratů, kterým my civilové hanlivě říkáme klišé nebo floskule. Znáte je sami: "Ve druhém poločase se Slavia trápila. Byla sice lepší, ale co naplat, fotbal se hraje na góly. Špotáková byla ve výborné kondici, ale chybělo tam srdíčko." Příznivci pražských Bohemians dokonce z těchto klišé vytvořili celý článek, popisující průběh zápasu, a vystavili ho na internet. Je to přímo bible sportovních floskulí, dokazující, že autoři mají kopanou i jazyk, kterým se o ní píše, uložené hluboko v srdcích. Ale rád sleduji sport i pro přímočarý jazyk jeho aktérů. Člověk ve svém životě občas zabředne do bahen neřešitelných situací a dlouze medituje, jak z nich ven. Vojevůdce dnes v Evropě nemáme. A tak je nahrazují sportovci. Jednoduchá prohlášení a výroky těch, kdo se živí silou, rychlostí a obratností, zapůsobí občas jako spásný paprsek shůry. Jako poučení, že je občas třeba odložit těžkomyslný háv nekonečných úvah a raději začít jednat. Tak například: na otázku, zda se nebojí publika v novém klubu, které mu nemůže odpustit vroubek z minulosti, odpoví hokejista Martin Ručinský: „Bude to složité. Pískali na mě i v létě při exhibici, kdy se loučili Robert Reichel a Jirka Šlégr. Ale poperu se s tím.“ Atletická legenda Bolt říká o svém kolegovi: "Ptal jsem se ho, proč ukončil kariéru, a on mi řekl, že už dosáhl všeho, co chtěl a neměl důvod pokračovat. To se klidně může stát i mně." O Rogeru Federerovi zase tenista pohybující se kolem sté příčky na světovém žebříčku, řekne: "Když má jeden ze svých dnů, nedá se s ním hrát." A na závěr golfista Westwood: „Proč bych hrál PGA Tour ve Spojených státech, když jsem byl letos jedním z nejúspěšnějších hráčů na světě. Když dvakrát skončíte na majorech druhý, tak asi něco děláte dobře. Tak proč měnit plány.“ No řekněte, není to inspirativní?


"Čeština, jak ji neznáte" není kurzem českého jazyka, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je to spíše povídání a zamyšlení o češtině, jejích proměnách v závislosti na společenském životě, historii a podobně. Jednotlivé kapitoly se pozastavují u různých zvláštností a zajímavostí, které v současné češtině nalézáme.

Doufáme, že se vám tato série zastavení nad českým jazykem bude líbit. Přivítáme samozřejmě vaše názory a připomínky.