Náhlé rozvolnění. Otevírají se restaurace, bazény, wellness. Důvodem je rozhodnutí soudu

Aktuálně může ve vnitřních sportovištích najednou cvičit 30 lidí.

Od pondělí 31. května se otevírají vnitřní prostory restaurací, bazény, kluby nebo wellness. Nutné budou negativní testy na koronavirus, očkování nebo doklad o prodělání nemoci covid.

K náhlému rozvolnění vláda podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) přistoupila kvůli tomu, aby respektovala rozsudek Nejvyššího správního soudu. Chce se mu ale bránit u Ústavního soudu.

Podle ministra by mělo být uvolňování pomalejší, sám by byl spíše pro otevření až od 14. června, jak bylo dříve avizováno. Už při svém středečním druhém nástupu do funkce mluvil o tom, že mu jako právníkovi vadí to, že soudy ruší protiepidemická opatření, které připravilo ministerstvo zdravotnictví. Diskutovat se podle něj bude o případné změně pandemického zákona.

Do restaurací stačí samotesty

Jaká opatření tedy budou platit? Restaurace budou muset zavřít ve 22 hodin a lidé mají nosit roušku mimo konzumaci.

Foto: Josef Vostárek,  ČTK

"Budou akceptovány i samotesty, bude nutné dodržovat i rozestupy minimálně 1,5 metru, dodržovat opatření, že mohou sedět u jednoho stolu pouze 4 osoby," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Původně se vnitřní prostory restaurací měly otevřít až v polovině června.

Hygienická služba minulý týden zkontrolovala 800 návštěvníků zahrádek restaurací, z toho 90 nedodrželo opatření proti šíření koronaviru, upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Pavla Svrčinová | Foto: Úřad vlády ČR

"Vzhledem k procentu záchytu těch osob, které nesplňovaly požadavky, tak jsme se v tomto týdnu domluvili s policejním prezidentem, že i policie zintenzivní svoji kontrolní činnost na tomto úseku, a pomůže krajským hygienickým stanicím v těchto kontrolách."

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) porušila dohody o rozvolňování. Návštěvníci kulturních představení jsou diskriminováni třeba před návštěvníky restaurací. Na pondělním jednání vlády bude chtít pro kulturu změnu.

Otevírají se bazény, sauny i wellnes. Samotest nestačí

Na rozdíl od restaurací, samotest v dalších zařízeních, které se v pondělí otevřou, stačit nebude. Lidé ho budou muset podstoupit v oficiálním odběrovém centru.

Foto: Lukáš Milota,  Český rozhlas

To bude platit i pro umělá koupaliště, sauny, solné jeskyně či wellness. V bazénech a na koupalištích bude platit limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. V saunách, wellness nebo solných jeskyních bude smět být kapacita naplněna na maximálně 30 procent.

Právě bazény patří k nejdéle uzavřeným provozům. Kvůli druhé vlně pandemie jim vláda fungování zakázala od 9. října. Krátce a s mnoha omezeními mohly otevřít v prosinci.

Ve vnitřních sportovištích bude podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové platit od pondělí už jen limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních. Užívat bude možné šatny. Právě opatření, která dřív platila, lidi od návštěvy odrazovala.

Otevírají se diskotéky, ale bez tance

Adam Vojtěch | Foto: Ondřej Deml,  ČTK

Otevírají se i diskotéky, ale bez tance. Jak řekl ministr Vojtěch, z epidemického hlediska je to logické. Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) není přípustné činnost podniků zakázat tím, že ministerstvo stanoví takové podmínky, za nichž provoz nemůže fungovat.

Například liberecký provozovatel diskoték Martin Hřebík neví, zda za těchto podmínek otevře. "Nedovedu si představit, jak bude kdokoliv ty lidi omezovat, když si stoupnou a začnou pohupovat v bocích. To je prostě nesmysl," prohlásil.

Testy přes prázdniny - zdarma dva PCR a dva antigenní

PCR test | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ministři jednali také o testech. Lidé by mohli mít z veřejného zdravotního pojištění v červenci a srpnu hrazeny dva PCR a dva antigenní testy na koronavirus.

PCR test by měl od 1. července pojišťovnu stát kolem 600 korun, potvrdil dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V současné době za něj pojišťovna hradí asi 1200 korun.

Česko otevírá turistiku pro sedm evropských zemí

Vláda jednala i o turistice. Česko otevírá standardní turistiku pro sedm evropských zemí. Stačit bude první dávka očkování, informoval ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch. Turistika je teď v Česku kvůli pandemii koronaviru uzavřená.

Foto: elPadawan,  Flickr,  CC BY-SA 2.0

Dohoda se týká cestujících z Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska, Slovinska a Chorvatska.

"Umožníme jim vstup jejich turistů. Stejně tak jejich certifikáty, které budou zveřejněny na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví, budou uznávány jako vstup do služeb."

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Evy Davidové zároveň budou smět do těchto zemí na dovolenou Češi, kteří za sebou mají první dávku očkování. Zatím ale není jasné, od kdy opatření platí.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek z ČSSD na twitteru doplnil, že od června budou smět do Česka přijíždět za turistikou i naočkovaní lidé z Izraele, Austrálie, Thajska, Nového Zélandu, Singapuru a Jižní Koreje.