Sport:

Nejlepší čeští tenisté Petra Kvitová a Tomáš Berdych postoupili ve Wimbledonu do osmifinále. Předloňská šampionka turnaje Kvitová zvládla za 23 minut dohrávku utkání 3. kola s Jekatěrinou Makarovovou z Ruska a vyhrála 6:3, 2:6 a 6:3. Berdych ztratil s Kevinem Andersonem první set 3:6, ale v dalších Jihoafričana přehrál 6:3, 6:4 a 7:5. V dohrávce 3. kola naopak neuspěla Petra Cetkovská a promarnila šanci zopakovat si osmifinálovou účast z roku 2011. Američance Sloane Stephensové podlehla 6:7, 6:0, 4:6, přestože ve třetím setu vedla 3:1. Nadějně rozehraný zápas nedotáhla do vítězného konce ani další kvalifikantka Eva Birnerová, která vyhrála nad Monikou Puigovou z Portorika první set a ve druhém vedla 3:1. Nakonec prohrála 6:4, 3:6, 4:6 a své první grandslamové osmifinále si nezahraje.

Biker Kristián Hynek dojel na mistrovství v maratonu horských kol čtvrtý. Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý závod v Kirchbergu nedokončil. Z vítězství se radoval Švýcar Christoph Sauser, který byl parťákem Kulhavého na letošním ročníku vytrvalostního etapového závodu Cape Epic, jež dokázali společně vyhrát.

Český motocyklista Jakub Kornfeil dojel ve Velké ceně Nizozemska v Moto3 šestnáctý a potřetí za sebou nebodoval. Vyhrál Španěl Luis Salom.

Motocyklista Karel Abraham obsadil ve Velké ceně Nizozemska MotoGP 15. místo. Vyhrál Ital Rossi a ukončil téměř tříleté čekání na vítězství.

Singlkanoista Stanislav Ježek a kajakář Jiří Prskavec obsadili v druhém dílu Světového poháru vodních slalomářů v Augsburgu shodně šesté místo. Oba doplatili na čtyřsekundovou penalizaci za dva dotyky branky. Další Češi do finále nepostoupili - Vítězslav Gebas vypadl jako jednadvacátý v dopoledním semifinále, třetí muž z Cardiffu Michal Jáně dokonce skončil už v páteční kvalifikaci.

Dvacetiletý kanoista Martin Fuksa získal po dvou titulech na nedávném mistrovství Evropy v Portugalsku zlatou medaili i na kontinentálním šampionátu závodníků do 23 let. V Poznani splnil dvacetiletý talent roli favorita a obhájil zlato v závodu na olympijské distanci 1000 metrů. Úvodní den přinesl české výpravě celkem pět medailí.

Bikerka Tereza Huříková dojela na mistrovství světa v maratonu horských kol na šestém místě. Zvítězila Gunn-Rita Dahleová-Flesjaaová z Norska.

Plavkyně Simona Baumrtová vytvořila další český rekord. Na mistrovství republiky v Pardubicích překonala historické maximum ve své doplňkové disciplíně 200 metrů volný způsob časem 2:01,73 minuty. Z tabulek vymazala jedenáct let starý výkon Kristýny Kyněrové, který vylepšila o plnou sekundu a devět setin.

Český freestyle motokrosař Libor Podmol vybojoval cenné vítězství na letních X-Games v Mnichově. Jako první evropský jezdec v historii dokázal vyhrát disciplínu Step Up, skok do výšky na motokrosové motorce. Ačkoli na prestižní akci extrémních sportů patří mezi nováčky, počínal si zkušeně. Mistr světa ve freestyle motokrosu z roku 2010 jako jediný v závodu ani jednou neshodil laťku.

Čeští volejbalisté porazili poslední Maďarsko 3:1 a nadále vedou v Evropské lize skupinu B. Po osmi zápasech mají na kontě sedm výher a jednu porážku a jsou na nejlepší cestě vybojovat si účast ve Final Four v Turecku.