Sport

Šest setin dělilo Ester Ledeckou od premiérové medaile z mistrovství světa v alpském lyžování. Po čtvrtém místě v superobřím slalomu v Cortině d'Ampezzo měla radost, že čím dál víc šlape špičce na paty a i na hodně zatočené trati byla mezi nejlepšími. Zlato získala Švýcarka Gutová-Behramiová. "Jela jsem nejlíp, jak jsem mohla. Dala jsem do toho úplně všechno a upřímně, jsem na sebe pyšná. Byla to dobrá jízda," prohlásila olympijská vítězka v super-G z Pchjongčchangu 2018. Na první závod si lyžařky musely počkat tři dny. V pondělí pořadatelé o týden odložili kombinaci a super-G se mělo původně konat v úterý.

Česká tenisová jednička Karolína Plíšková postoupila do třetího kola Australian Open. Podařila se jí odveta s Američankou Danielle Collinsovou, které na přípravném turnaji v Melbourne před osmi dny podlehla. Tentokrát vyhrála 7:5 a 6:2 a utká se s krajankou Karolínou Muchovou. Ta porazila 6:4 a 6:1 Němku Monu Barthelovou. Naopak vypadla Barbora Krejčíková, která podlehla 3:6 a 6:7 Rusce Jekatěrině Alexandrovové. Neuspěl ani poslední český zástupce v mužské dvouhře Tomáš Macháč, který prohrál 3:6, 2:6, 6:4 a 3:6 s devátým nasazeným Matteem Berrettinim z Itálie.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala na mistrovství světa stříbrnou medaili v závodu na 3000 metrů. Z vítězství se v Heerenveenu radovala domácí Nizozemka Antoinette de Jongová, za kterou česká obhájkyně zlata zaostala o jednu desetinu sekundy. Sáblíková v Nizozemsku zajela čas 3:58,57 minuty, což je její nejlepší letošní výkon i osobní maximum v hale Thialf. Bronz vybojovala další domácí reprezentantka Irene Schoutenová.

Snowboardcrossařka Eva Samková po předloňském titulu získala tentokrát na mistrovství světa bronz. K druhé medaili ze světových šampionátů jí ve finále ve švédském Idre Fjäll dnes pomohl i pád Australanky Belle Brockhoffové. Vyhrála Britka Charlotte Bankesová, pro kterou je to první titul po stříbrných medailích z posledních dvou MS. Druhá skončila Italka Michela Moioliová.