Sport

Tenistka Karolína Muchová si finále US Open nezahraje. Turnajová desítka nestačila v semifinále na Američanku Cori Gauffovou, světové šestce podlehla i přes pět odvrácených mečbolů 4:6, 5:7. Devatenáctiletá Gauffová se utká v sobotu o svůj první grandslamový titul s nasazenou dvojkou Běloruskou Arynou Sabalenkovou, která otočila duel s jinou Američankou Madison Keysovou a zvítězila 0:6, 7:6, 7:6. Finalistka letošního Roland Garros Muchová doplatila na 36 nevynucených chyb a prohrála s Gauffovou i druhý vzájemný zápas. Utkání bylo v úvodu druhého setu na necelou hodinu přerušeno kvůli protestu klimatických aktivistů v hledišti.

Čeští fotbaloví reprezentanti ve čtvrtém z osmi utkání kvalifikace mistrovství Evropy doma jen remizovali s Albánií 1:1 a podruhé ve skupině ztratili body. Favorita poslal v Edenu v přímém souboji o první místo ve skupině do vedení v 56. minutě Václav Černý, za 10 minut ale srovnal z jediné střely hostů mezi tyče Nedim Bajrami. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého mají po polovině kvalifikace na kontě dvě výhry i remízy a stále vedou tabulku o bod před Albánií, na rozdíl dvou bodů se ale přiblížilo třetí Polsko. Na šampionát v příštím roce v Německu postoupí dva týmy z každé skupiny, o zbylá tři místa na turnaji se v play off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci.

Osmnáctiletý plavec Miroslav Knedla je juniorským mistrem světa v závodu na 50 metrů znak. V Netanji národní rekordman přidal zlato ke stříbru ze stovky a jako druhý český plavec dosáhl na juniorský titul z MS. Prvním byl Jan Čejka rovněž na znakařské padesátce před čtyřmi lety v Budapešti. Zlínský plavec Knedla přijel do Izraele jako majitel dvou bronzů z loňského světového šampionátu juniorů v Limě a roli favorita potvrdil.