Vítězství ve Wimbledonu, postup na Euro, úspěchy na vodě - český sport v roce 2023

Wimbledon

Ženské tenistky v roce 2023 zářily, tenistka Vondroušová slavila titul Sportovec roku, zlaté medailové úspěchy v menších sportech. Nečekaná radost v lukostřelbě. Hokej a fotbal podobnou radost fanouškům nepřináší.

1. Senzační výhra ve Wimbledonu

Barbora Strýcová | Foto: Peter Menzel,  Flickr,  CC BY-SA 2.0

Rok 2023 vynesl Markétu Vondroušovou na trůn sportovce roku. A stálo za tím vítězství v nejprestižnějším grandslamu roku. Vondroušová si naprosto senzačně podmanila travnatý Wimbledon. Jako nenasazená hráčka si v Londýně poradila s nebezpečnými soupeřkami a během finálové bitvy zdolala Tunisanku Uns Džábirovou dvakrát 6:4.

Ve velkém stylu se ve Wimbledonu rozloučila s kariérou Barbora Strýcová poté, když vyhrála spolu  síly s Tchajwankou Sie Šu-wej titul ve čtyřhře. K dalším tenisovým úspěchům je třeba přičíst vítězství páru Krejčíková, Sinikaová na Australian Open a účast Karolíny Muchové ve finále v Paříži.

Rekordní zápis zaznamenala také Petra Kvitová, když se postupem do čtvrtfinále turnaje v Indian Wells osamostatnila na čele zajímavé statistiky. Od roku 2009 uhrála na podnicích kategorie WTA 1000 nejvíce zápasů, překonala totiž číslo 261, které držela Caroline Wozniacká.

Báječný rok českého tenisu tak končí báječnou bilancí: v první padesátce je celkem osm českých tenistek. A Markéta Vondroušová, Karolína Muchová a Barbora Krejčíková figurují hned v první desítce světového žebříčku.

2. Lukostřelba, plážový volejbal, divoká voda

Z v minulosti tradičně úspěšných sportů jako gymnastika, skoky na lyžích, cyklokros medaile reprezentanti nevozí. V roce 2023 zlato na mistrovství světa slavili zástupci sportů, kde jsme zatím ke špičce nepatřili.

Ondřej Perušič a David Schweiner | Foto: Česká televize

Obrovským překvapením bylo první místo Marie Horáčkové na mistrovství světa v lukostřelbě. Díky tomu měla lukostřelba  vůbec poprvé v historii zastoupení i v anketě sportovec roku.

Ondřej Perušič a David Schweiner vystoupili na nejvyšší stupínek na Mistrovství světa v beachvolejbalu. Je to obrovský úspěch i vzhledem k tomu, jak populární začíná tento sport v Česku být.

Z dalších mistrů světa jmenujme ještě snowboardistku Evu Adamczykovou, kanoistu Martina Fuksu, a Jiřího Prskavce, zástupce jednoho z tradičně úspěšných sportů – divoké vody.

3. Utrápený postup na fotbalové EURO 2024

Čeští fotbalisté se protrápili k postupu na šampionát do Německa. V jedné z nejlehčích kvalifikačních skupin fanoušci až do posledního zápasu s Moldavskem trnuli, zda se české reprezentaci podaří postoupit. Bouřlivou kvalifikaci okořenily spory o nominaci, neshody trenéra s některými hráči, které přestal zvát na srazy a vyvrcholením byl flám v Olomouci, kdy tři muži ze základní sestavy Jakub Brabec, Vladimír Coufal a Jan Kuchta vyrazili na diskotéku a vraceli se až k ránu.

Postup se nakonec podařil, trenér Jaroslav Šilhavý ale po posledním utkání bezprostředně rezignoval. Nové jméno reprezentačního kouče má fotbalový svaz oznámit v lednu.

Povedený pohárový podzim bez Ligy mistrů

Sparta Praha | Foto: Juan Pablo Bertazza,  Radio Prague International

Pro sezonu 2023/24 měl pouze jeden český tým zaručené místo pro boj mezi evropskou fotbalovou smetánkou. Mistrovská Sparta však nedokázala vystoupit ze svého vlastního stínu. Tentokrát narazila v souboji s dánským FC Kodaň, v němž nezvládla v odvetě penaltový rozstřel a musela se tak opět spokojit pouze s Evropskou ligou. V ní se však již probojovala do základní skupiny a ta má pro ni úspěšný konec. Ještě šťastnější může být po bojích v základní skupině konkurenční Slavia. Ta dokázala svou skupinu vyhrát a po více než sedmadvaceti letech se před ní musel sklonit slavný AS Řím.

Na jarní pohárové boje se mohou těšit rovněž v Plzni. Tamní Viktoria si totiž skvěle poradila v základní skupině Evropské konferenční ligy. Základní skupinou nejnovější evropské soutěže prošla bez ztráty bodu. Poprvé v historii samostatné české ligy se tak podívají hned tři týmy do jarních bojů.

4. Hokejové MS – nejhorší výsledek v historii

Čeští hokejisté bronzové medaile z předchozího šampionátu neobhájili, se světovým šampionátem se rozloučili ve čtvrtfinále. Proti Spojeným státům americkým se zmohli jen na patnáct střeleckých pokusů. Na turnaji skončili osmí, což je nejhorší výsledek v historii. Finský trenér Jalonen tak svou misi u české reprezentace ukončil. Na MS 2024, které hostí Praha a Ostrava, tak budou Češi hrát pod vedením nového kouče Radima Rulíka.

5. Biatlon, atletika …

Jakub Vadlejch | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

V biatlonu se v roce 2023 Češkám ani Čechům nedařilo, největším úspěchem bylo páté místo Markéty Davidové na Mistrovství světa v Oberhofu. Výrazně lépe na tom není ani atletika. Prapor drží pouze třiatřicetiletý oštěpař Jakub Vadlejch díky bronzu na mistrovství světa a vítězství v Diamantové lize, navíc mu výkonem 89,51 metru patřil nejdelší hod sezony.  Stříbro z halové mistroství přivezl ještě  koulař  Tomáš Staňek. Nečekaný bronz získala na mistrovství světa smíšená štafeta na 4x400 metrů. Zároveň triumfovala na Evropských hrách.

Doufejme, že rok 2024 s mnoha sportovními vrcholy, včetně toho největšího – LOH v Paříži, přinesou českým sportovním fandům ještě více radosti.

Foto: Paris 2024