Sport

Cyril Suk (vlevo) a Bohdan Ulihrach blahopřejí Jiřímu Novákovi (zády) k vítězství nad Srichaphanem, foto: ČTK

Jedničkou víkendového sportu bylo bezesporu daviscupové utkání českých reprezentantů v Thajsku, ve kterém šlo o udržení v elitní Světové skupině. Česko zvítězilo 4:1 a znovu se potvrdilo, že jakmile nad tenisovou reprezentací visí Damoklův meč, je k neporažení. Už popáté za posledních osm let se takto zachránila.

Cyril Suk  (vlevo) a Bohdan Ulihrach blahopřejí Jiřímu Novákovi  (zády) k vítězství nad Srichaphanem,  foto: ČTK
Jedničkou víkendového sportu bylo bezesporu daviscupové utkání českých reprezentantů v Thajsku, ve kterém šlo o udržení v elitní Světové skupině. Česko zvítězilo 4:1 a znovu se potvrdilo, že jakmile nad tenisovou reprezentací visí Damoklův meč, je k neporažení. Už popáté za posledních osm let se takto zachránila. Tentokrát na úkor Thajska, kterému nepomohlo ani bouřlivé domácí prostředí. Od pohromy neuchránil Thajce ani jedenáctý hráč světového žebříčku Srichaphan, muž, kvůli kterému lidé v noci nespí a v přímých přenosech sledují jeho zápasy po celém světě. Česká tenisová reprezentace mužů se tedy i v příštím roce může pyšnit vizitkou jediného týmu světa, který ještě nikdy nesestoupil z šestnáctičlenné Světové skupiny Davisova poháru. Trenér Cyril Suk mohl být po odehrání poslední nedělní dvouhry spokojený.

"Já mám skvělý pocit, protože kluci odvedli výbornou práci a udrželi jsme se ve Světové skupině. Moc bych chtěl všem klukům poděkovat. Atmosféra v týmu byla skvěla, všichni udělali pro vítězství maximum."

Po pátečních dvouhrách byl stav nerozhodný 1:1. K úspěchu vykročila reprezentace už v sobotu, i když to s ní před čtyřhrou vypadalo dost bledě. Jednoho z nejlepších deblistů světa stihla žaludečné viróza a musel s horečkou do postele. Místo něj tedy nastoupil osmnáctiletý Tomáš Berdych, pro něhož to byla premiéra v Davis cupu. Nicméně velice úspěšná. Kapitán Cyril Suk i Novák pěli po utkání na Berdycha slova chvály. "Opravdu mě překvapil. Má před sebou dobrou budoucnost," řekl Suk. Novák měl obavu, jak s Berdychem první zápas v Davisově poháru zamává. "Zhostil se toho skvěle a hrál perfektní tenis. Neviděl jsem, aby někdo takto zvládl premiéru," uvedl Novák. Berdych pak v neděli nastoupil za stavu 3:1 také do závěrečné dvouhry a svému soupeři nedal šanci. Největší zásluhu na výhře má ovšem momentálně dvanáctý hráč světa Jiří Novák. Nejlepší český tenista současnosti byl u zisku tří bodů. Ten rozhodující získal v neděli proti thajské jedničce Srichaphanovi. A sám se sebou byl spokojen.

 Jiří Novák,  foto: ČTK
"Já jsem dnes hrál opravdu excelentně. Nedával jsem mu vůbec žádnou šanci. Výborně jsem returnoval, výborně jsem hrál při svém podání, hrál jsem útočně, hodně jsem se tlačil k síti, hrál jsem výborně od základní čáry. Takže těžko bude někdo hledat moc chyb na mé straně v tomto utkání. Já jsem dnes předvedl opravdu světový tenis. Myslím, že jsem ho předváděl během všech tří dnů. Byli jsme perfektně připraveni. Hlavní je, že nám to vyšlo."

Jiří Novák přiznal, že český tým pronásledovaly v Thajsku zdravotní problémy. Zároveň odmítl spekulace o tom, že by český tenis byl na ústupu.

"Bohužel jsme se tady opravdu potýkali s mnoha problémy, ale nechtěli jsme to před utkáním nebo v jeho průběhu vytahovat do médií. Teď už mohu říci, že tři hráči jsme byli nějak nemocní. Nejhůře na tom byl David Rykl, měl horečku 38,5, já měl zase žaludeční problémy. Ale nechtěli jsme naše potíže ventilovat před Thajci, aby nevycítili nějakou šanci. Chtěl bych ale zdůraznit jinou věc. Tady se ukázala síla českého týmu, českého tenisu. Chtěl bych vyvrátit spekulace, že český tenis je na ústupu. Samozřejmě nám chybí nějaký ten průlom v Davisově poháru, že neuhrajeme finále nebo alespoň semifinále. Přesto si myslím, že celý tým i realizačním zázemím zaslouží poděkování."

A kde nyní může Jiří Novák svou momentální dobrou formu zúročit?

"Já hned dnes v noci odlétám na turnaj do Šanghaje. Zůstávám v Asii, protože pak mě čeká ještě turnaj v Tokiu. Potom se vrátím do Evropy na čtyři turnaje v hale a po nich nastane vytoužený konec sezóny. Měsíc a půl si odpočinu. A hned po Vánocích vše začíná znova."


Ve skvělé formě zastihlo české basketbalistky Mistrovství Evropy v Řecku. Po pátečním skalpu domácích dokázaly jasně přehrát Izrael a v neděli i silný celek Srbska a Černé Hory, který před tím připravil senzační porážku obhájkyním zlata Francouzkám. S nimi a s Polkami se ještě Češky střetnou, ale to nic nemění na faktu, že naše basketbalistky mají už nyní zajištěnu účast ve čtvrtfinále. Tam už začne jejich pozornost přitahovat boj o olympiádu, kam se z Řecka kvalifikují tři nejlepší evropské týmy. Vedoucí týmu Jiří Hamza je optimistou a mladému celku věří.

"Hlavní převaha toho družstva je v srdíčku. Řekl bych, že je to nejlepší tým v historii českého ženského basketbalu. Je v něm osm vyrovnaných hráček, které mohou jedna druhou kdykoliv zaskočit."

Na rozdíl od basketbalistek se vůbec nedaří českým volejbalistkám. Na Mistrovství Evropy v Turecku neuhrály do pondělí ve dvou utkáních ani jeden set a sen o postupu mezi nejlepších osm celků se rozplývá.


Zápas Sparta-Synot,  foto: ČTK
A na závěr ještě pár postřehů z neúplného osmého kola nejvyšší fotbalové soutěže. Nejprve výsledky: Teplice - Liberec 2:1, Příbram - Slavia 1:0, Olomouc - Žižkov 3:0, Opava - České Budějovice 1:0, Zlín - Blšany 3:1, Jablonec - Plzeň 1:1, Sparta-Synot 3:1. Ještě před pondělním utkáním Brna s Ostravou se odborníci shodli v názoru, že nejkvalitnější fotbal se v 8. kole hrál v Teplicích. Báječné akce, krásné góly, maximální nasazení hráčů obou týmů. Vítěznou branku dokázaly dát domácí Teplice až v době, kdy už hrály jen o deseti hráčích. Zároveň tím přerušily libereckou sérii 17 zápasů bez porážky. Výhra posunula Teplice na druhé místo v tabulce. Před Liberec se naopak dostala na čtvrté místo Olomouc. Fotbalisté Sparty Praha sice porazili v neděli Synot Staré Město, ale dlouho se o vítězství strachovali. Branky začali domácí střílet až patnáct minut před koncem; nakonec byly na Letné k vidění celkem čtyři góly, které padly v rozmezí sedmi minut. Výhra ovšem posunula Spartu už na páté místo v tabulce. Zato příznivci Slavie jsou v šoku. Jejich mužstvo podává katastrofální výkony a rovněž výsledky stojí takříkajíc za starou belu. Už v pěti ligových kolech v řadě nedokázali červenobílí zvítězit. V tabulce je nyní Slavie sedmá. Ředitel klubu Leška má zřejmě smysl pro černý humor, když k výkonům týmu poznamenal: "Takhle se o záchranu nehraje.."