STAN, Piráti a KSČM podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě nedají

Hnutí STAN a Piráti se podle předsedy Starostů Víta Rakušana nechtějí nechat zatahovat do her koalice Spolu a hnutí SPD o to, kdo je víc proti vládě Andreje Babiše (ANO). Nedůvěra nic neřeší, pouze posílí proruského prezidenta a oslabí mezinárodní pozici Česka v době konfliktu s Ruskem, sdělil k výzvě Spolu na svolání schůze Sněmovny, která by vyslovila nedůvěru menšinovému kabinetu. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše by vyslovení nedůvěry bylo špatným znamením spojencům v EU a NATO v době diplomatické roztržky s Ruskem. KSČM a SPD podpisy pro svolání schůze také nepřipojí.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury je svolávání schůze pro vyslovení nedůvěry Babišově vládě ze strany Spolu předvolební hrou a kopírováním iniciativy hnutí SPD. Rakušan uvedl, že ve Sněmovně je nyní 60 podpisů pro svolání takové schůze i bez Pirátů a STAN. Odkázal tak na podobnou iniciativu SPD. Spolu chce ale podle předsedy ODS Petra Fialy o svolání schůze jednat pouze s demokratickou opozicí a doufá ve změnu postoje Starostů a Pirátů. Další jednání mezi Spolu a druhou opoziční koalicí se chystá na čtvrtek.

Piráti a hnutí Starostové a nezávislí podle Rakušana nadále považují za nejlepší cestu ze současné politické situace rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby. K vyvolání hlasování o nedůvěře je potřeba nejméně 50 podpisů. Pro vyslovení nedůvěry je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb je zapotřebí nejméně 120 poslanců.