Stát má zaplatit Marešové odškodnění 1,57 milionu, rozhodl soud

Stát má zaplatit zdravotní sestře Věře Marešové odškodné zhruba 1,57 milionu korun za nezákonné stíhání. Rozhodl o tom dnes soud. Žena, kterou soudy zprostily obžaloby z vražd šesti pacientů v rumburské nemocnici, se po ministerstvu spravedlnosti domáhala celkem pěti milionů. Stát před dnešním verdiktem více než milion korun uznal a uhradil.

Odškodnění, které žena vysoudila, podle soudkyně Zdeňky Burdové značně převyšuje soudem běžně přiznávané částky za trestní stíhání. Případ Marešové podle ní nemá obdoby. "Došlo k neúměrnému zásahu do pracovního i rodinného života žalobkyně," dodala soudkyně. Trestní stíhání podle Burdové poškodilo Marešové pověst a doživotně jí ztížilo možnost pracovat v jejím oboru. Přispěla k tomu i značná medializace případu.

Marešová kritizuje i roli, jakou v jejím případu sehrála média. Loni podala žaloby na několik mediálních společností, po každé požaduje odškodné v řádu milionů korun. Poukazuje na to, že novináři nerespektovali presumpci neviny, když ji například nazývali "sestra smrt".