20 let od zatčení manželů Stodolových - nejhorších sériových vrahů v Česku

Dan a Jaroslava Stodolovi u soudu, 31.8.2004

Série osmi vražd spáchaných v letech 2001 a 2002 Jaroslavem a Danou Stodolovými nemá v historii české kriminalistiky obdoby. Do dějin tuzemské kriminalistiky se kauza zapsala nejenom rozsahem a krutostí zločinů, ale také závažným pochybením ze strany policie.

Dan a Jaroslava Stodolovi | Foto: Česká televize / Legendy kriminalistiky - Stodolovi

Nezaměstnaní manželé hledali řešení své špatné finanční situace v běsnění, které dodnes nemá v českých poměrech obdoby. Cílem byli většinou lidé důchodového věku, kteří si před smrtí museli vytrpět násilné mučení. Celkem se Stodolovi dopustili 17 závažných trestných činů, při kterých osm lidí přišlo o život. Jejich případ je výjimečný i v tom, že chybovali soudní lékaři i kriminalisté. Většinu vražd spáchali Stodolovi na Kutnohorsku. Tamní policisté případy tří zavražděných zprvu uzavřeli jako sebevraždu či náhlé úmrtí. Vraždící dvojice totiž systematicky manipulovala s potenciálními důkazy. Například po zabití dvou starých manželů pustili v domě plyn, dalšího muže nejprve uškrtili a potom se jej pokusili pověsit na půdě na provaz. Pachatelé neměli se starými lidmi slitování. Hlavně Dana se projevovala dost chladně a podle expertů je to potom i dost bavilo.

4. února 2003 byli konečně zatčeni.  Při výsleších začali manželé svalovat vinu jeden na druhého. Snažili se vypadat jako oběti manipulujícího partnera. Soud je oba poslal do vězení na doživotí.  Trest, který v historii samostatné České republiky vynáší soud jen výjimečně. Ve vězení se nejhorší sérioví vrazi Česka rozvedli.

klíčová slova:
spustit audio

Související