Státní smutek, minuta ticha, pietní místa. Česko truchlí po tragické střelbě na filozofické fakultě

Čtvrteční střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy je nejtragičtějším případem střelby v historii Česka. Nepřežilo ji patnáct lidí včetně střelce, 25 dalších lidí bylo zraněno, všichni jsou ve stabilizovaném stavu. Vyšetřování případu dál probíhá. Lidé přispívají na pomoc rodinám postiženým tragédií, vybraly se už miliony korun. Vláda vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek. Před rektorátem Univerzity Karlovy vzniklo pietní místo. Lidé tam nosí květiny a zapalují svíčky. Podobná místa vznikají v mnoha dalších městech.  

Martin Vondrášek a Vít Rakušan | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pátek oznámil, že policie zná jména všech obětí čtvrteční střelby. Jedná se o čtrnáct obětí a střelce. Mezi mrtvými není žádný cizí státní příslušník. „13 obětí zahynulo přímo na místě činu. K nim se počítá čtrnáctý mrtvý, což je samotný střelec. A jedna oběť zemřela ještě v nemocnici při hospitalizaci,“ uvedl na brífinku Rakušan.

Mezi oběťmi útoku je i ředitelka Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty UK Lenka Hlávková. Ústav to v pátek potvrdil na sociálních sítích. „Je to pro nás všechny nesmírně krutá zpráva,“ napsal ústav na Facebooku.

Dalších 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Všichni byli rozvezeni do pražských nemocnic, měli průstřely hlavy, hrudníku či končetin, někteří byli operováni. Většina vážně zraněných by měla být stabilizovaná, a pokud nenastanou pooperační komplikace, měli by být mimo ohrožení života. Několik zraněných už lékaři propustili domů. Podle informací ČTK je jeden pacient v ÚVN v kritickém stavu.

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Mezi zraněnými jsou podle ministra vnitra i tři cizí státní příslušníci. Dva jsou ze Spojených arabských emirátů a jeden z Nizozemska. Česká strana podle Rakušana informovala příslušné ambasády.

Podezřelým z činu je čtyřiadvacetiletý student filozofické fakulty David K. z obce Hostouň na Kladensku, který střelné zbraně držel legálně a dosud neměl záznam v trestním rejstříku. Podle informací policie šlo o promyšlený čin, který začal právě v obci Hostouň, kde David zabil svého otce a pokračoval směrem na Prahu. Inspiroval se podle policie obdobným případem v zahraničí, střelba byla podle všeho činem osamělého střelce.

Indicie podle policie naznačují, že stejný pachatel se dopustil i vraždy muže a kojence v Klánovickém lese z minulého pátku. Čeká se na výsledky balistických testů. Podle policie figuroval mezi podezřelými a chybělo jen pár dní, aby ho zadrželi.

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Policie po střelci pátrala od odpoledních hodin, kdy svědkyně oznámila, že jí kamarád poslal sebevražednou textovou zprávu a nereaguje na volání. Na zákroku se podílely stovky policistů. Jejich rychlý příjezd a zásah zabránil dalším obětem. „Dojezdový čas byly 4 minuty od nahlášení do vstupu prvního policisty do budovy Filozofické fakulty,“ uvedl na brífinku Petr Matějček, ředitel Krajského ředitelství policie hl. m.

Policie řešila po čtvrteční střelbě několik případů vyhrožování a šíření dezinformací. „Řeknu vám jednu noční příhodu. Kolem půl jedné bylo voláno na linku, že osoba si bere příklad z tohoto střelce a že bude střílet po lidech a začala vyhrožovat. Nám se podařilo do ranních hodin tuto osobu ztotožnit. V ranních hodinách byla nasazena zásahová jednotka a ta osoba byla zajištěna,“ popsal Petr Matějček.

Proti dezinformátorům chce policie tvrdě zakročit. „Tento případ může způsobit v našich spoluobčanech různé emoce. Mohou si z toho dokonce brát příklad,“ dodal Matějček.

Petr Matějček,  policejní ředitel krajského ředitelství hlavního města Prahy | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Policie podle Rakušana možnou inspiraci střelcem nepodceňuje. O nebezpečí informace nemá, policejní preventivní opatření ale budou podle něj v Česku trvat minimálně do prvního ledna. Policie přijala celorepublikové preventivní opatření ve vztahu k měkkým cílům a školám.

„Nemáme informace o žádné konkrétní hrozbě a skutečně se jedná o prevenci - signál, že jsme tu a jsme připraveni. Vidět můžete i policisty s dlouhými zbraněmi, nyní aktuálně kontaktujeme provozovatele vytipovaných zařízení (tzn. měkkých cílů) a seznamujeme je s tímto opatřením,“ napsali policisté na síti X.

Státní smutek

Vláda po večerním mimořádném zasedání, kterého se zúčastnil i prezident Petr Pavel a předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), oznámila, že v Česku bude kvůli tragické střelbě vyhlášen na sobotu 23. prosince státní smutek. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi.

„Vláda vyhlásila sobotu 23. 12. 2023 jako den státního smutku. Nejpozději v tento den budou státní vlajky na úředních a veřejných budovách vyvěšeny na půl žerdi nebo stožáru. Vyzývá také všechny obyvatele, aby v sobotu v poledne uctili památku obětí minutou ticha,“ napsala vláda na síti X.

Pietní místo před budovou Filozofické fakulty | Foto: Iveta Vávrová,  Český rozhlas

Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval občany, aby v den státního smutku uctili památku obětí tragédie minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony. Předseda vlády také vyzval k citlivému a ohleduplnému přístupu k tragédii.

„Mnoho lidí přišlo o své blízké a přátele, hloubku jejich bolesti a zármutku si stěží dovedeme představit. I z úcty k nim se prosím zdržme rychlých soudů a nešiřme neověřené informace. Brutální útok zasáhl celou naši společnost, prožíváme bolestivé a smutné období, v našich myšlenkách jsme s těmi, které včerejší tragédie přímo zasáhla. S touto situací se musíme vyrovnat společně. Držme prosím v těchto těžkých chvílích při sobě,“ vyzval Petr Fiala na síti X.

Foto: Ferdinand Hauser,  Radio Prague International

Před budovou rektorátu Univerzity Karlovy na Ovocném trhu, tzv. Karolinu, mezitím vzniklo pietní místo, kde lidé zapalují svíčky za oběti čtvrteční střelby. Pietní místa vznikají i na dalších místech Česka, chystají se také bohoslužby i upravují programy kulturních akcí. Na budovách se objevují černé prapory a instituce spouštějí vlajky na půl žerdi.

Nadační fond Univerzity Karlovy vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených čtvrteční střelbou na Filozofické fakultě UK. Lidé tam už přispěli miliony korun. Univerzita uvedla, že vybrané prostředky použije na adresnou pomoc zasaženým a využití bude koordinovat s vedením fakulty. Další sbírka funguje na portálu Znesnáze21.

Účast z celého světa

Na tragickou událost v Praze reagovali politici z celého světa. „Mé srdce je s těmi, kteří přišli o život při nesmyslné střelbě v Praze, se zraněnými a s lidmi v Česku,“ uvedl americký prezident Joe Biden a nabídl Česku pomoc.

Tu ze Slovenska nabídli také prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Robert Fico. „Sleduji zprávy o střelbě na Filozofické fakultě v Praze a myslím na všechny nevinné oběti, jejich příbuzné a přátele. Je mi nesmírně líto, že k takové tragédii došlo u našich sousedů v předvečer Vánoc, svátků klidu a rodiny. Vyjadřuji vám upřímnou soustrast a chci vás ujistit, že v této těžké chvíli stojíme při vás,“ napsala na síti X Čaputová. „Jsem v kontaktu s českým prezidentem Petrem Pavlem a nabídla jsem mu také pomoc, pokud ji Česká republika bude potřebovat,“ dodala.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že je šokována nesmyslným násilím, které si vyžádalo několik lidských životů. Francouzský prezident Emanuel Macron, který ve středu v Elysejském paláci přijal svůj český protějšek Petra Pavla, vyjádřil „svou solidaritu s oběťmi, zraněnými a jejich blízkými a také s českým lidem“.

Generálního tajemníka Organizace spojených národů Antónia Guterrese zprávy o střelbě na filozofické fakultě v Praze „šokovaly a zarmoutily“, uvedl jeho mluvčí Stéphane Dujarric. Guterres vyjádřil také „svou nejhlubší soustrast příbuzným obětí“ a přání, aby se zranění co nejdříve uzdravili. Blízkým obětí střelby kondoloval rovněž polský prezident Andrzej Duda nebo maďarský premiér Viktor Orbán a řada dalších.

klíčové slovo: