Tourfilm Karlovy Vary nabídne letos přes 600 snímků ze 136 zemí světa

V Karlových Varech začal program 43. ročníku Mezinárodního filmového festivalu turistických filmů Tourfilm 2010, který představí kolem 600 snímků či krátkých spotů ze 136 zemí světa. Letos se mezi nimi poprvé objeví rovněž produkce společností National Geografic nebo Travel Channel. Hlavní hostem festivalu je moderátorka pořadu o přírodě britské BBC Charlotte Uhlenbroeková a český cestovatel Miloslav Stingl, řekl ČTK ředitel festivalu Josef Schütz.

V dramaturgii festivalu je letos hned několik novinek. Vzhledem k velkému počtu přihlášených snímků a zemí jsou snímky členěny podle světadílů. Díky tomu o nich budou mít diváci lepší přehled. Na letošním Tourfilmu dostanou velký prostor v bloku přednášek zejména čeští cestovatelé. Petr Horký představí cestu na Severní pól a přechod Grónska na lyžích, Pavel Blažek první český přechod zamrzlého jezera Bajkal na Sibiři a Libor Špaček a Petra Doležalová budou vyprávět o sopečném ostrovu Mauricius. "Miloslav Stingl tady oslaví 80 narozeniny a od města převezme čestné občanství města," dodal Schütz.

Jednou z doprovodných akcí je 13. konference Sdružení lázeňských míst. Sejde se na ní asi stovka účastníků, mezi nimiž nebudou chybět starostové lázeňských míst, představitelé lázeňských společností, zástupci krajů, ministerstev a vzdělávacích institucí. Témata konference jsou nabídka turistických služeb, zahraniční klientela v lázních, konflikt tradičního lázeňství a wellness nebo cenová konkurenceschopnost. Součástí konference je i seminář pro zahraniční lékaře, tentokrát ze Skandinávských zemí.