Ústřední sněm ODA potvrdil vůli kandidovat v evropských volbách

Ústřední sněm Občanské demokratické aliance potvrdil vůli kandidovat v evropských volbách. Politickou radu pověřil sestavou liberální kandidátky a jednáními s dalšími politickými stranami, řekla ČTK během jeho pražského zasedání předsedkyně ODA Jiřina Nováková. Aliance chce podle předsedkyně jednat o společné kandidátce s hnutím Cesta změny a Liberálně reformní stranou, které jsou rovněž zastoupeny v Senátu. Aliance jedná podle předsedkyně i s US-DEU. Jejího sněmu se účastnil podle místopředsedy ODA Jaromíra Mária Císaře unionistický senátor Edvard Outrata.

Mezi kandidáty ODA schválenými sněmem se objevuje Karel Schwarzenberg, senátorka Jaroslava Moserová, bývalí předsedové strany Jan Kalvoda a Michael Žantovský a exposlanec Oldřich Kužílek. O křeslo ve Štrasburku se chce ucházet i nynější předsedkyně Nováková. Volební preference někdejší vládní ODA jsou nyní zanedbatelné. Aliance má podle sdělení Novákové 1100 až 1200 členů.

Volby do Evropského parlamentu se budou konat v červnu. Českou republiku v něm bude zastupovat 24 poslanců. Stejně jako ve volbách do národního parlamentu, při nich bude platit pětiprocentní kvórum.