Jedna z budov europarlamentu nese jméno Václava Havla

Evropský parlament ve Štrasburku - budova Václava Havla, foto: Marc Dossmann/European Union 2017/EP - CABINET ARCHITECTES IDOM

Jedna z budov Evropského parlamentu ve francouzském Štrasburku nese jméno bývalého prezidenta Václava Havla. Budovu, která má zkratku "HAV", doplňuje několik děl českých autorů, které Havla připomínají.

Evropský parlament ve Štrasburku - budova Václava Havla,  foto: Marc Dossmann/European Union 2017/EP - CABINET ARCHITECTES IDOM
Před vchodem je bronzová busta od sochařky Marie Šeborové, dům zdobí také fotografie Tomkiho Němce z období sametové revoluce a v jedné z jednacích místností visí tapiserie podle návrhu Petra Síse.

Francouzští tkalci na ní pracovali tři měsíce. Tapisérii zdobí silueta Pražského hradu, nad níž letí postava tvořená hejnem bílých ptáků. Její větší obdobu znají cestující z pražského letiště Václava Havla.

Europarlament stojí na hodnotách, které Havel uznával

Havlova manželka Dagmar v krátkém vystoupení připomněla, že Václav Havel europarlament oslovil s projevem v roce 1994 a pak podruhé v roce 2000. "Velmi si této mezinárodní instituce vážil, protože její základy stojí na stejných hodnotách, které vyznával celý život i on sám. Hodnotách, za které celý život bojoval," uvedla Dagmar Havlová. Podle předsedy europarlamentu Antonia Tajaniho se Havel celý život snažil dosáhnout usmíření a míru.

Rozhodnutí o tom, že budova bude pojmenována po Václavu Havlovi, přijalo předsednictvo EP v polovině ledna 2012 na základě návrhu tehdejšího místopředsedy parlamentu a českého europoslance Libora Roučka.