V Česku podle EK stále řádně nefunguje systém zamezující střetu zájmů

Do Česka dorazil z Bruselu překlad posledního dopisu k auditu Evropské komise, který se zabýval střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), uvedl dnes server iROZHLAS.cz. Komise podle něj v dokumentu konstatuje, že systém k zamezení střetu zájmů v Česku nadále řádně nefunguje. V této souvislosti kritizuje především ministerstvo průmyslu a obchodu, které rozděluje evropské dotace na inovativní projekty.

Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo české znění dopisu auditorů Evropské komise minulý týden ve čtvrtek. Česká strana má lhůtu na reakci do 8. září. Podle serveru iROZHLAS.cz komise v dopise upozorňuje, že závěry auditu ke střetu zájmů premiéra Babiše jsou konečné. "Účelem navazující fáze pak je zajistit sledování účinného provádění doporučení uvedených v auditu, a nikoli zahájit nové kolo výměny rozporných argumentů týkajících se konečných zjištění auditu, cituje web z dokumentu.

Komise vyčítá Česku závažné nedostatky v nastavení systému, který má zamezit střetu zájmů. "Systém k zamezení střetu zájmů je v tomto ohledu nadále hodnocen jako řádně nefungující, konstatují auditoři v dopise. Brusel kritizuje zejména ministerstvo průmyslu, že nezlepšilo kontrolu střetu zájmů a svěřenských fondů, uvádí iROZHLAS.cz.