V Česku bude platit nový systém rozvolňování opatření, má pět stupňů

Epidemie covidu-19 v Česku jeví známky brždění. Počty nově diagnostikovaných jsou ale stále vysoké. Podle odborníků je na rozvolňování opatření ještě potřeba počkat. Jak bude probíhat vysvětlil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Představil nový protiepidemický systém s názvem PES. „Je vidět, že se situace obrací, je to velmi dobře, ale nesmíme polevit," uvedl ministr Jan Blatný. Rozvolňování mimořádných opatření musí podle něj zatím počkat. Nový protiepidemický systém PES každý den vyhodnotí situaci v Česku a určí denní index na škále 0 až 100. Číslo pak zařadí region nebo celou zemi do jednoho z pěti pásem, která určují jednotlivá opatření pro většinu oblastí života. Jak vyplývá z tabulky, celá ČR je v systému hodnocení epidemie covidu-19 v pásmu číslo čtyři.  Denní hodnota rizokového skóre byla čtvrtek je 70.

Nejmírnější je zelené rizikové skóre do 20 bodů, druhé žluté do 40 bodů, třetí oranžové do 60 bodů, čtvrté červené do 75 bodů a páté fialové v případě vyššího skóre. Na každý stupeň jsou navázaná konkrétní opatření.Pro přechod do vyššího stupně rizika a zpřísnění opatření bude třeba číslo vyšší úrovně po dobu tří dnů, pro pokles do nižšího pak týden. V nižších rizikových pásmech lze podle Blatného uvolňovat i regionálně. „Když víme, že od středy tohoto týdne se pohybujeme na stupni číslo čtyři, pak pokud to vydrží do středy příštího týdne, tak bychom od dalšího pondělí mohli rozhodovat o rozvolnění," nastínil Blatný.

Ubytovací zařízení, kultura, služby

Například ubytovací zařízení budou moci fungovat v běžném režimu do třetího stupně rizika. Ve čtvrtém a pátém stupni bude jejich provoz omezen. Lázeňská zařízení se budou muset do třetího stupně řídit režimovými opatřeními, ve čtvrtém a pátém stupni budou moci poskytovat jen zdravotní služby.

Na kulturní produkce budou moci diváci chodit jen v případě, že na pětistupňové stupnici bude platit první nebo druhý stupeň. I tak ale budou platit přísná omezení co do počtu přítomných diváků a jejich rozdělení do sektorů. Stravovací zařízení by měla dál fungovat v omezeném režimu. V nejnižším stupni rizika bude provoz zakázán mezi půlnocí a 6:00. Ve čtvrtém a pátém stupni bude prodej možný jen přes výdejní okna.

Služby s provozovnou, jako například kadeřnické, kosmetické či tetovací salony, budou muset být uzavřené jen ve čtvrtém a pátém stupni rizika. V dalších stupních se budou muset řídit režimovými a organizačními opatřeními.

Opatření ve školách

Školy jsou kvůli zhoršení epidemie zavřené od první poloviny října. Vláda rozhodla, že od 18. listopadu obnoví prezenční výuku děti z prvních a druhých tříd základních škol a všechny ročníky speciálních škol. Ostatní žáci budou vracet do lavic postupně ve třech dalších etapách rozvolňování opatření. První by se měl otevřít 1. stupeň základních škol a část 2. stupně. Potom i část tříd středních škol a první ročníky vysokých škol.

Pokud se riziko nákazy sníží na stupeň čtyři, bude moct do školy chodit i celý první stupeň. Třídy z druhého stupně se budou po týdnech střídat v prezenční a dálkové výuce. Většina výuky ve středních, vyšších odborných a vysokých školách bude ve čtvrtém stupni protiepidemických opatření na dálku.

Roušky a zákaz nočního vycházení

Co se týče roušek, ty budou uvnitř i venku povinné od druhého stupně. V prvním, nejnižším stupni budou uvnitř a v dopravě. Přestat nosit roušky venku bude možné, pokud vypočítané číslo rizikového skóre klesne pod 19. S nočním zákazem vycházení se počítá u dvou nejzávažnějších z pěti stupňů epidemického rizika. Ve čtvrtém rizikovém stupni by měli lidé pobývat doma mezi 23:00 a 05:00, v nejvyšším pásmu se pak má omezení vztahovat na dobu od 21:00 do 05:00.

Maloobchod - omezení počtu lidí na 15 metrů čtverečních

V maloobchodě bude platit omezení počtu lidí na 15 metrů čtverečních. Ve třetím a čtvrtém stupni rizika budou moci být otevřeny jen vybrané obchody a výdejny zboží. V provozu budou moci být v době mimo zákaz vycházení, v neděli a státní svátky nebudou moci fungovat. V prvním, nejlehčím stupni rizika budou moci na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé. Ve druhém stupni se počet zákazníků snižuje na dva, ve třetím stupni bude muset mít jeden člověk 15 metrů čtverečních sám pro sebe. Toto nejpřísnější omezení bude platit i ve čtvrtém a pátém stupni při provozu vybraných prodejen se základními potřebami.

Omezení počtu zákazníků na 15 metrů čtverečních zvýší riziko nákazy. Obsloužena nebude až třetina lidí, další budou ve frontách, míní Svaz obchodu.

Všech pět pásem vyžaduje nouzový stav

Vývoj epidemie covidu-19 vykazuje zejména v posledním týdnu známky brždění, poklesy jsou ve významných procentech. Počty nově diagnostikovaných jsou ale stále vysoké. Na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví to řekl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Kleslo podle něj reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivního, na 0,7 až 0,8. Podle Duška klesá i podíl pozitivních mezi všemi testovanými. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové to bylo ve čtvrtek 27 procent. Jsou to dva důležité parametry pro uvolňování opatření podle plánovaného protiepidemického systému.

Všech pět pásem rizika podle nové tabulky ministerstva zdravotnictví vyžaduje, aby byl kvůli příslušným opatřením proti covidu-19 vyhlášen nouzový stav. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek řekl, že bez existence nouzového stavu by byla opatření z tabulky bezcenná a byla jen v rovině doporučení. Nouzový stav kvůli koronavirovým opatřením platí v Česku od 5. října.