V pátek v ČR přibylo 454 případů covidu, nejméně za všední den od 28. srpna

V Česku v pátek přibylo 454 potvrzených případů nemoci covid-19, to je o 217 méně než před týdnem. Za všední den je to nejnižší denní přírůstek počtu nakažených od loňského 28. srpna. Nových případů nákazy za poslední týden v přepočtu na 100.000 obyvatel bylo v pátek 32. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Od začátku šíření epidemie koronaviru loni v březnu se nákaza v Česku prokázala u více než 1,66 milionu lidí. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 30.101 nakažených. Počet úmrtí tento týden nepřekročil 12 denně, za pátek ministerstvo zatím eviduje jednoho zemřelého. Při pozdějších aktualizacích se nicméně toto číslo většinou zvyšuje.

Vláda v pátek přistoupila k nečekanému a výraznému rozvolnění protiepidemických opatření. Od pondělí se za dodržení dílčích omezení otevřou vnitřní prostory restaurací, bazény, sauny, wellness, kluby, diskotéky, herny či kasina. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) vláda opatření uvolnila kvůli rozsudku Nejvyššího správního soudu, podle kterého nelze uzavírat služby plošně.