V sobotu přibylo v ČR 222 případů covidu, o třetinu méně než před týdnem

V Česku v sobotu přibylo 222 potvrzených případů nemoci covid-19, proti minulému týdnu jich bylo o třetinu méně. Dál také klesá počet nově nakažených na 100.000 obyvatel za poslední týden. V sobotu to bylo 31 případů. Od začátku očkování bylo podáno v Česku téměř 5,2 milionu dávek vakcín a plně naočkováno bylo přes 1,4 milionu lidí. Pro dokončené očkování jsou u většiny vakcín totiž potřebné dvě dávky. O vakcínu proti covidu se v současné době mohou hlásit lidé starší 35 let.

Mezi kraji zůstává nejnižší incidenční číslo, udávající počet nově nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dnů, v Karlovarském kraji, a to šest. Nejvyšší je tento údaj nadále ve Zlínském kraji se 49 případy. Množství hospitalizovaných lidí s covidem-19 se snížilo k sobotě na 521, přičemž zhruba stovka je ve vážném stavu.

Od pondělí čeká Česko další rozvolnění protikoronavirových opatření, za dodržení dílčích omezení se otevřou vnitřní prostory restaurací, bazény, sauny, wellness, kluby, diskotéky, herny či kasina. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) vláda k tomuto kroku ale přistoupila nikoliv v reakci na zlepšující se epidemickou situaci, ale kvůli rozsudku Nejvyššího správního soudu. Podle soudu totiž nelze uzavírat služby plošně.