V Praze vítr ničil střechy, stromy a lešení, v Brně byl klid

Prudký vítr, který se v sobotu před polednem přehnal přes Prahu, za sebou zanechal nejen zlomený vánoční strom na Staroměstském náměstí, ale také škody v jiných částech metropole. Konkrétně dvě poničené střechy, spadlé lešení a vyvrácený strom. Zatímco na Staroměstském náměstí byli čtyři lidé zraněni, na ostatních místech Prahy se nikomu nic nestalo. Jeden strom spadl kvůli větru také v Brně, naopak středním Čechám se jeho řádění vyhnulo. Mluvčí pražských hasičů Václav Hladík ČTK řekl, že v Praze museli hasiči zasahovat kvůli větru nejen na Staroměstském náměstí poblíž centra, ale také na dalších čtyřech místech.

Klidněji bylo ve středních Čechách a Brně. Středočeským hasičům vítr větší práci nepřidělal. Mluvčí hasičského záchranného sboru Ladislav Křivan řekl ČTK, že zatím nikdo nehlásil žádnou zvláštní událost. Větší práci neměli ani brněnští hasiči. Podle operačního důstojníka odklízeli jen jeden spadlý strom, který nezpůsobil žádnou škodu.

Nárazy větru, které postihly část území České republiky, souvisejí s tím, že přes území státu přechází od severu studená fronta, za kterou proniká studený vzduch. Meteorologové předpověděli, že severozápadní vítr bude dosahovat rychlosti 29 až 47 kilometrů za hodinu, v nárazech a na hřebenech hor 90 až 108 kilometrů za hodinu. Déšť má přecházet ve sněžení, po celém území bude hrozit náledí.