Česko se chystá na povodně. Závěr týdne má být extrémně deštivý a větrný. Ruší se i Znojemské vinobraní

Meteorologové varují před povodněmi na většině území Česka, zejména ve východní polovině s extrémním stupněm nebezpečí. Nejvíc pršet má v oblasti Jeseníků, kde má do neděle spadnout i víc než 300 litrů vody na metr čtvereční. Pořadatelé ruší řadu společenských akcí.

Praha v roce 2013 | Foto: Kristýna  Maková,  Radio Prague International

Česko zažilo velké povodně v roce 1997 a 2002. Záplavy v roce 1997 měly 50 obětí. Záplavy v roce 2002 byly nejničivější, způsobily škody za 73 miliard korun. Teď chce být vláda i obce maximálně připravené. Předpověď počasí je totiž podobná, jako v těchto letech. V nadcházejících čtyřech dnech má někde spadnout i 300 litrů vody na metr čtvereční. Hasiči plní pytle s pískem. Očekávají nejhorší záplavy od katastrofy v roce 1997.

Vítr začne podle předpovědi výrazněji foukat v sobotu, na horách a na severu s nárazy až kolem 110 kilometrů za hodinu. Nejvyšší denní teploty se budou do konce týdne nejčastěji pohybovat od 9 do 14 stupňů Celsia.

Povodně se mohou objevit i v místech, kde nebývají

Berounka | Foto: Hana Slavická,  Radio Prague International

V ohrožení nejsou jen klasická záplavová území, bleskové povodně se mohou objevit i v místech, kde obvykle nebývají. Navíc mohou padat stromy a může dojít k masivním sesuvům zeminy. Mluvil o tom ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL.

"Povodňová vlna nebo bleskové povodně se mohou objevit i v místech, kde se normálně nečekají. Například v údolí, kde jsou nějaké svahy, kopce, může přijít i intenzivnější množství vody nebo bahna."

Ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN doporučuje také připravit se na případný výpadek elektřiny.

"Mějte nabitý mobilní telefon, případně k dispozici nějaké powerbanky pro případ výpadku elektrické energie. Zároveň upozorňujeme mít dostatečnou zásobu pitné vody."

Ruší se vinobraní, sportovní akce i hudební festivaly

Rakušan požádal organizátory společenských akcí, aby zvážili, zda je jejich konání v pátek a v sobotu bezpečné. A pořadatelé akce skutečně ruší. Týká se to i známého Znojemského historického vinobraní, které se mělo se konat od pátku. Uskuteční se zase v příštím roce.

V Brně se kvůli počasí neuskuteční dlouho plánovaná oslava 100 let fungování tamního letiště. Na Brněnské přehradě v sobotu nebudou běžecké závody seriálu RunTour, na které se chystaly dvě tisícovky sportovců. Ruší se i hudební festivaly. Třeba hodonínský ČEZ Fest.

Hasiči varují před sjížděním řek

Marek Výborný | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Z Vltavské kaskády odtéká 80 metrů krychlových vody za vteřinu, což je dvojnásobek aktuálního přítoku, uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Odpouští se přehrady Vranov, Vír, Mostiště, Bystřička, Plumlov a Slušovice. V povodí Odry chtějí na základě předpovědních modelů a konzultace s meteorology případně odtoky z nádrží ještě zvýšit. V souvislosti s povodňovou situací Česko nevyhovělo žádosti Němců o snížení průtoku na Labi kvůli spadlému mostu v Drážďanech.

Ministr Rakušan upozornil také na takzvanou povodňovou turistiku. Lidé by tedy podle něj neměli vůbec cestovat do oblastí, kde jsou rozbouřené řeky, a případně si je fotit. A generální ředitel hasičů Vladimír Vlček důrazně vyzval, aby se lidé už vůbec nepokoušeli řeky sjíždět.

"To jsou takoví ti šílenci, kteří v tu chvíli, když se zvedne voda, tak naskočí do člunu, a myslí si, že to jsou ty peřeje, kde si mohou zařádit. A jsou ještě někteří úplně nebezpeční blázni, kteří jsou schopní do těch lodí nabrat i děti. Už několikrát jsme zachraňovali tyto osoby, a bohužel už několikrát také došlo k úmrtí."

Starosta Velkého Týnce: Intenzivně se modlíme

V Olomouckém kraji obce, které nedávno zažily povodně, aktivovaly krizové štáby. Na řadě míst zabezpečují krizová místa podél toků a chystají pytle s pískem, například v Šišmě na Přerovsku je budou mít k dispozici i pro obyvatele. "Intenzivně se modlíme," řekl ČTK starosta Velkého Týnce na Olomoucku Petr Hanuška. "Jsme připraveni v rámci svých možností," dodal.

Ministerstvo pro místní rozvoj upozornilo, že na obnovu majetku obcí a krajů poškozeného vlivem počasí je pro letošek připraveno 200 milionů korun. Podle posledních zpráv meteorologové rozšířili výstrahu na extrémní srážky a záplavy o další oblasti Vysočiny či jižní část Šumavy.