Východní polovinu Česka zasáhly záplavy způsobené vytrvalým deštěm

Povodně na Bečvě, foto: ČTK / Luděk Peřina

Silný a vytrvalý déšť v noci na středu rozvodnil řeky a potoky zejména ve východní polovině České republiky. Na desítkách míst dosáhly řeky nejvyššího, třetího stupně povodňové aktivity. Ve čtvrtek hladiny většiny toků začaly klesat. Hrozba povodní zůstala v části Moravy a Slezska a na severovýchodě Čech.

Řeka Dřevnice ve Zlíně,  foto: Ondřej Tomšů

K nejpostiženějším regionům patří sever Moravy a Slezsko. Vzestup řek a potoků postihl i Pardubický a Královehradecký kraj. V menší míře postihly následky deště sever Čech.

V Moravskolszeském kraji, na Olomoucku, Zlínsku i na Vysočine voda zaplavila silnice, pole, zahrady a sklepy. Hasiči měli stovky výjezdů. Odčerpávali vodu ze zatopených míst, stavěli hráze z pytlů s pískem a čistili propusti, aby mohla voda volně odtékat. Na mnoha místech ale odstraňovali také popadané stromy a větve, které zlomil vítr.

Foto: Jsf Abb

Například voda z rozvodněné řeky Opavy zcela odřízla od okolí opavskou část Držkovice. Zaplaveny byly všechny tři přístupové silnice. Velké hasičské vozy převážely obyvatele, kteří o to měli zájem.

Podle Českého hydrometeorologickéjho ústavu začaly horní části rozvodněných řek ve čtvrtek klesat, očekává se ale rozvodnění jejich dolních úseků. Tam by se situace měla uklidňovat od pátku.