Tisíce evakuovaných, desítky zatopených měst a vesnic

Říčka Bělá v České Vsi

Letošní povodně jsou v postižených oblastech svou ničivou sílou a rozsahem srovnatelné nebo dokonce horší než povodně v roce 1997 a 2002.

Krnov | Foto: Ľubomír Smatana,  Český rozhlas

Od sobotního rána napršelo nejvíc v Jeseníkách, Beskydech a Krkonoších. Úhrny srážek tam podle ČHMÚ přesáhly 200 litrů na metr čtvereční. Na většině území spadlo podle meteorologů přibližně 80 procent z očekávaného množství srážek. "Nejvyšší úhrny až přes 200 mm vykazovaly severní návětří Jizerských hor (112 mm), Krkonoš (206 mm), Jeseníků (240 mm), Beskyd (231 mm) a Novohradských hor (120 mm)," uvedl ĆHMÚ. Úhrn srážek nad 100 litrů na metr čtvereční zaznamenali také na Krnovsku a Ostravsku.

Nedostupné je kvůli neprůjezdným silnicím Jesenicko, kde noci na neděli rozvodněná řeka Bělá strhla hlavní silnici I/44 od Jeseníku do České Vsi a dál přes Písečnou na Mikulovice. V Opavě se řeka Opava rozlila mezi domy největšího sídliště Kateřinky, tento vodní tok ve městě už překročil stoletý průtok. Povodí Odry očekává, že stoletá voda bude významně překonána i na dalších místech - řece Odře v Ostravě-Svinově, Opavici v Krnově na Bruntálsku. Na Odře v Bohumíně se očekává dosažení stoletého průtoku.

Nicméně třetí, nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí je vyhlášen na různých tocích napříč republikou, včetně například Labe v Ústí nad Labem.

Čtyři lidé se pohřešují

Potvrzené oběti záplav zatím nejsou, nejméně čtyři lidé se v souvislosti s velkou vodou pohřešují. V obci Lipová-lázně na Jesenicku odpoledne spadlo do rozbouřené řeky osobní auto, v němž zůstali zřejmě tři lidé, čtvrtý se dostal na břeh. Policisté po autě i posádce pátrají. V Jankovicích na Uherskohradišťsku odpoledne spadl čtyřiapadesátiletý muž při odklízení naplavenin do rozvodněného Jankovického potoka a už se nevynořil.

Novohradka | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Rozsáhlé evakuace

Hasiči v Moravskoslezském kraji zatím v jednotkách případů pomáhají s evakuacemi,  hrozí ale,  že do bezpečí budou později muset tisíce lidí | Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V Moravskoslezském kraji kvůli záplavám dosud evakuovali asi 6000 lidí, polovinu během noci na neděli. Pro některé, kteří domov odmítali opustit, se hasiči museli vracet se speciální technikou nebo využít vrtulník, protože už se k nim nedokázali dostat po zemi. Další evakuace se očekávají v Ostravě nebo Bohumíně na Karvinsku.

Hasiči v Olomouckém kraji evakuovali dosud na 1900 obyvatel, využít museli i čluny a cisterny. Další evakuace jsou v běhu, radnice v Holešově na Kroměřížsku nechala dopoledne kvůli rozvodněným tokům evakuovat přibližně 100 obyvatel místní části Količín. Kvůli velké vodě chtěla nechat evakuovat i další místní část Dobrotice. Tamní obyvatelé to odmítli.

Premiér Petr Fiala vyzval občany, aby neodmítali dobrovolnou evakuaci, dokud je přesun do bezpečí možný a relativně snadný.

Autor: Libor Kukal
klíčové slovo:
spustit audio