Česko čelí extrémním srážkám a přicházejícím povodním

Lijáky přinášejí riziko povodní. Varovné prognózy se již začínají měnit v realitu. Nejhorší je situace na Jesenicku, velmi špatná je však situace i téměř na celém území Moravskoslezského kraje. 

Česko i nadále čelí nebývale vydatným srážkám. Ty mají pokračovat až do konce víkendu, podle poslední předpovědi bude o něco slabší, ale poměrně vydatný déšť pokračovat i v pondělí.

V Jeseníku, Opavě i Ostravě déšť ještě zesílí

Rozvodněná Branná nad Jindřichovem | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Nejen celé Jesenicko, ale také Ostravsko a Opavsko dnes zasáhnou velmi vydatné deště. Spadnout tam může i 230 milimetrů srážek. Po jednání Ústřední povodňové komise to dnes řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V neděli by mělo podle predikce pršet méně než dnes, nicméně například v Jeseníkách podle něj stále může spadnout 80 až 100 milimetrů srážek. Špatnou zprávou je, že bude pršet i v pondělí, uvedl Hladík.

Na celém území České republiky zasaženém silnými dešti se už fakticky naplnily absorpční schopnosti půdy a lesů, srážky naplňují vodní toky, řekl také Hladík.

Některý z povodňových stupňů byl v sobotu v poledne na 200 místech v Česku. Nejvyšší stupeň, který znamená ohrožení, byl na 44 místech více než třiceti toků. Na Jesenicku, Krnovsku a Opavsku hrozí stoletá voda, Ústřední povodňová komise kvůli tomu vyzvala hejtmana Moravskoslezského kraje k vyhlášení stavu nebezpečí podle krizového zákona. Vážná situace je nadále také na Jesenicku v Olomouckém kraji a Frýdlantsku v Libereckém kraji, kde se řeky vylily z koryt. Problémy jsou ale i v dalších krajích.

Třetí povodňový stupeň na 38 místech

Hladiny řek stoupají od pátečního večera, situace se s pokračujícím deštěm stále zhoršuje. V 6:30 byl některý z povodňových stupňů na 145 místech Česka, o tři hodiny později už na 169 místech. Třetí stupeň byl ráno na 27 místech, v 9:30 na 38 místech tří desítek řek či potoků.

Potíže v dopravě

Se značným problémy se potýká železniční a městská doprava. Železniční doprava je přerušena na několika desítkách tratí, nejčastěji kvůli popadaným stromům. České dráhy i Správa železnic vyzvaly občany, aby pokud možno odložili cesty na příští dny. Kolabuje městská hromadná doprava v Ostravě. I zde dopravce vyzývá cestující, aby raději zůstali doma.

Foto: Hana Slavická,  Radio Prague International

Evakuace nemocnice v Brně

Evakuována byla Nemocnice Milosrdných bratří v Brně.  "Pacienti jsou v bezpečí," řekl novinářům ředitel nemocnice Pavel Piler. Šlo podle něj o těžké rozhodování, nemocnice se však ocitla v bezprostředním ohrožení. Při převozech pacientů pomáhala záchranná služba i hasiči.

Řeka Svratka v Brně 13.9. 2024 | Foto: Marie Starostová,  iROZHLAS.cz

Podobná evakuace jiné nemocnice v kraji momentálně nehrozí, uvedl krajský radní Karel Podzimek (ODS).

O evakuaci Nemocnice Milosrdných bratří dopoledne informovala primátorka Markéta Vaňková (ODS). Městské zařízení leží v záplavovém území u Svratky, jejíž hladina stoupá. Neměla by se sice podle aktuálních predikcí vylít z koryta, nicméně může kanalizací vystoupat do suterénu, kde je zdroj elektřiny, doplnil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Višňová odříznuta, ale nezatopena

Obec Višňová je odříznutá od zbytku Frýdlantska na Liberecku. Voda z rozvodněné Smědé zaplavila silnice a dopravu zajišťuje evakuační tatra hasičů. Do domů se zatím voda nedostala. ČTK to řekl starosta Michal Scheidl.

Dobré zprávy ze Sázavy

Sázava | Foto: Věra Hájková,  Český rozhlas

Hrozba katastrofické povodňové situace na Sázavě se nepotvrdila. Nové predikce jsou optimističtější než ty páteční a evakuace míst v okolí řeky byla odložena. Na území Středočeského kraje platí povodňové stupně na osmi místech, od rána dvě místa přibyla. Po zasedání středočeského krizového štábu v Praze to v sobotu novinářům řekla hejtmanka Petra Pecková (STAN).

"Nakonec by podle nových predikcí mohlo protékat ve Zruči nad Sázavou 130 kubických metrů za vteřinu, ale v několika vlnách. A v Nespekách kolem 200 kubíků za vteřinu, což je velmi vysoký průtok, ale je to daleko od 500 kubíků předpovídaných v pátek," uvedla. Právě situace na Sázavě se vedení kraje nejvíc obávalo, protože řeka nejde regulovat a rozlévá se z koryta.

Autor: Libor Kukal
klíčové slovo:
spustit audio