Rok 2002: Nejničivější povodně v novodobé historii Česka

Povodeň v roce 2002

Nejpostiženější byla Praha, kde voda zaplavila několik čtvrtí a pod vodou skončily stanice metra, některé památky i část zoologické zahrady.

Povodeň v Praze v roce 2002 | Foto: Effenberger,  Panoramio,  CC BY-SA 3.0

Pršelo a pršelo a Český hydrometeorologický ústav varoval před dalším setrvalým deštěm. Jižní Čechy navíc postihly bouřky s přívalovými dešti. Už tak nasáklé povodí více vody nepobralo. 7. července se začínají na jihu Čech rozlévat první řeky. Schyluje se ke katastrofě, jakou současná generace nezažila. Velká voda se přehnala přes jižní Čechy až do Německa.

Rozvodněná Vltava změnila život metropole

Povodeň v pražské ZOO v roce 2002 | Foto: ZOO Praha

V Praze řeka kulminovala o týden později s průtokem více než 5000 metrů krychlových vody za vteřinu. Vodohospodáři mluví o pětisetleté vodě. Části města byly odpojené od elektřiny, nejezdilo metro. Evakuováno bylo 50 tisíc lidí, pod vodou se ocitl Statistický úřad i Národní knihovna. Smutnou daň si povodně vyžádaly v zoologické zahradě, kde muselo být kvůli stoupající vodě utraceno několik zvířat – například lev a medvěd. Utonula jedna gorila a dva hrošíci liberijští. Pracovníci zahrady museli evakuovat celkem 1010 zvířat.

Mediálně nejsledovanější byl únik lachtana Gastona, který se po rozvodněné Vltavě a Labi dostal až do Německa, kde navzdory snaze ošetřovatelů pošel vysílením.

Vltava před Mělníkem v době povodní v roce 2002 | Foto: Jan Rosenauer,  Český rozhlas

Praha jako symbol budila největší pozornost. Ale byly menší obce, které voda málem smetla z povrchu jako Metly na Strakonicku nebo Zálezlice na Mělnicku, kde muselo kvůli narušené statice k zemi 40 domů. Katastrofální záplavy si vyžádaly 17 lidských životů a škody v hodnotě 73 miliard korun.

klíčová slova:

Související