O víkendu hrozí další záplavy z dešťů

Foto: ČTK

Do Česka se po necelém týdnu vrací intenzivní srážky. Krajina přesycená vodou je pravděpodobně nebude schopna vstřebat a proto se už teď na některých místech opět rozlévá mimo koryta řek a potoků. Jak informuje Vilém Faltýnek, po čtvrtečních průtržích je opět řada zatopených míst na severu Čech.

Foto: ČTK
Lidé na Ústecku uklízejí následky bouře, která se ve čtvrtek navečer přehnala nad krajem. Uzavřeny jsou některé silnice, zejména hlavní spoj mezi Teplicemi a Děčínem. Domy poškozeny nebyly, ale bude třeba je znovu uklízet.

"Pět, deset minut - a byla tady voda. Hrozné! Celé přízemí, šlo to tady přes zahradu, asi se utrhl potok a šlo to tady do metru, vidíte, je to i uvnitř!"

Mapa s povodňovou výstrahou; žluté oblasti by měly zasáhnout silné bouřky,  oranžové oblasti znamenají povodňovou pohotovost pro Liberecký,  Ústecký a Plzeňský kraj,  zdroj: ČHMÚ
...popisuje jeden z občanů Ústí nad Labem, který bydlí u potoka nepřesahujícího obvykle několik desítek centimetrů.

Na Děčínsku se voda zvedla, naopak na jihu Čech ustal pokles již tak rozvodněných hladin. jaký je výhled na příští dny? Meteorologové bohužel předpovídají intentivní srážky a bouřky až do středy. Hejtman kraje, který byl minulou sobotu nejvíce zasažen záplavami, tedy kraje Libereckého, Stanislav Eichler vysvětluje, jaké priority zvolili při přípravě na další srážky:

"Tou prioritou je uvolnit toky, aby tam nemohla být zadržována voda, a odpustit přehrady."

Vojáci nakládají v Soběslavi montované mosty,  foto: ČTK
Správa hmotných rezerv na Liberecko v pátek poslala prostřednictvím Armády české republiky dva provizorní mosty. Jinak ale poskytuje i další vybavení, jak vysvětlila Irena Široká ze Správy hmotných rezerv.

"Správa státních hmotných rezerv může postavit až pět tisíc provizorních přemostění. My jsme už poskytli asi 5000 kontejnerových nádrží na vodu, nosiče kontejnerů, 49 elektrocentrál, také 733 vysoušečů, velkokapacitní čerpadlo a v neposlední řadě také pohonné hmoty, které poskytujeme zejména Armádě ČR, Policii ČR a také Hasičskému záchrannému sboru."

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu připouštějí, že v některých malých lokalitách našeho území by nyní opět mohlo spadnout vyšší množství vody, stejně jako o minulém víkendu.

Pavel Drobil,  foto: ČTK
"Bohužel nelze přesně lokalizovat, v které oblasti to bude, hrozí to spíš do oblasti Čech než na Moravu a do Slezska. Rozhodně ale počítáme, že tyto bouřky budou mít kratší charakter, to znamená, že by se neměly vyskytovat nějaké déle trvající srážky."

Občané si často stěžují na nepřesnost předpovědí, podle odborníků ale nemůžou být lepší. Ministr životního prostředí Pavel Drobil říká, že problém je prostě v tom, že chování atmosférických jevů se nedá předvídat, problém podle něj není ve špatných meteorologických modelech:

"Jsou to jedny z nejpřesnějších modelů, které v Evropě nebo vůbec na světě jsou, a nikdy není možné, aby byly úplně přesné."

Foto: ČTK
Na malém a členitém území naší republiky podle odborníků záleží na tom, zda srážka spadne o několik kilometrů dál a už odtéká jinou řekou a ohrožuje tedy jiné obce. Meteorologové proto občany vyzývají, aby varování nepodceňovali i s rizikem, že bude zbytečné a jim se nebezpečí vyhne:

"Je třeba s tou informací zacházet tak, že holt se dvakrát připravím a nic se nestane, budu nadávat na meteorology. Ale potřetí se připravím znovu a účinně se tím ochráním,"

říká náměstek ředitele ČHMÚ Radim Tolasz. Bouřky s vydatnými srážkami mohou způsobit další záplavy zejména v Plzeňském, Libereckém a Ústeckém kraji.


Lidem v oblastech zasažených povodněmi lze pomoci zasláním dárcovských SMS či peněžních příspěvků na konta, která zřídily organizace Člověk v tísni, ADRA či Český červený kříž.

Člověk v tísni: číslo účtu 72027202/0300; dárcovská SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777 (více na www.clovekvtisni.cz)

ADRA: číslo účtu 40284028/0300, variabilní symbol 391; dárcovská sms Nadace ADRA ve tvaru DMS ADRA zaslaná na telefonní číslo 87777 (více na www.adra.cz)

Český červený kříž: číslo účtu 222826/5500, variabilní symbol 222; dárcovská sms ČČK ve tvaru DMS CCK zaslaná na telefonní číslo 87777 (více na www.cervenykriz.eu)