Počasí opět připomnělo ničivé povodně před pěti lety

Ilustrační foto (Archiv)

Před pěti lety zaútočila na Česko velká voda. Tragickým symbolem záplav se staly zdevastované vesnice jako Zálezlice, Tuhaň, Kly, Předmíř či Metly. Povodeň vyřadila z provozu polovinu z pěti desítek stanic pražského metra. Nyní se počasí rozhodlo svoji sílu opět připomenout. A tak ve čtvrtek večer hlásily mnohé obce vytopené domy a stanice metra Hloubětín měla ve vestibulu půl metru vody. Jak je metro dnes před vodou chráněno, na to se Vilém Faltýnek zeptal Zdeňky Kuchyňové?

Zatopená stanice metra Florenc při povodni 2002
Podstatně lépe, než před pěti lety. Dají se postavit bariéry, u dvou stanic v historickém centru jsou studny, ze kterých je možné vodu odčerpat. Některé stanice jsou ale ohroženy. Například Invalidovna či Florenc. Tady mohou okolní písky nasáknout vodu z Vltavy. Náklady na protipovodňová opatření v metru dosáhly 700 milionů korun a vznikl nový povodňový plán. Metro by se uzavíralo podstatně dřív než minule, nečekalo by se ani na stoletou vodu.

Přesto teď voda metro zatopila.

Ano, to je pravda, ale byla to jen jedna stanice, jak popsal reportér Ladislav Beneš:

"Voda začala přitékat po vstupních schodech do stanice. Dostala se až k eskalátorům. Potom zatopila jejich strojovny, kde bylo až půl metru vody. Nebyl zatopen tubus metra, takže metro sice stanicí jen projíždělo, ale jeho provoz nebyl zastaven."

Silná bouřka ve čtvrtek udělala spoušť i v Západočeském a Jihočeském kraji. Jak tam situace vypadá?

Prudký déšť, který se přehnal Jihočeským krajem způsobil problémy i v krajské nemocnici. Budova má smůlu, že stojí pod terénem a vždy se před ní vytvoří obrovská laguna. Hasiči také čistili ucpané svody, odtoky, zakrývali střechy, odstraňovali popadané stromy. Zlé to bylo i na Plzeňsku, kde blesk zabil třináct kusů skotu. Velká voda se prohnala obcemi Pakoslav a Čerňovice.

V každém druhém domě jela čerpadla. Voda smetla autobusovou zastávku, zničila zahrady. Obyvatelé ještě neuklidili spoušť z minulých dešťů a voda je tu znovu. Vytrhala dokonce asfalt. Na některých místech Česka napršelo až 50 litrů vody na metr čtvereční.

"Měli jsme zatopenou prádelnu, garáž, která se bohužel zhroutila. - Od jara nedělám nic jinýho, než že uklidím po jedné vodě, přijde další, zase uklízím. Nemá cenu si z toho dělat nervy, protože bych se z toho musel pověsit. Já už nevím, co s tím dělat,"

říká rezignovaně majitel jednoho z postižených domů. Pod vodou se po přívalovém dešti ocitlo i centrum Františkových lázní. Déšť poškodil i část chmelnic na Žatecku. Voda podemlela podpůrné konstrukce, které se zřítily.

Ilustrační foto  (Archiv)
Města pokračují v ochraně před povodněmi. Jak to dnes vypadá v místech, která byla před pěti lety při povodních postižena nejvíce?

Řada měst začala s budováním protipovodňových opatření, která by je komplexně ochránila před velkou vodou a padly na to miliardové částky. Jižní Čechy pracují na koncepci, která stanoví nejohroženější místa a také to, jak je nejlépe ochránit. Kraj také zaplatí více než 4,5 milionu korun za odbornou studii, která zmapuje stav největšího českého rybníka Rožmberk. Spolu s rybníkem Svět se stal před pěti lety záchranou pro řadu obcí, když zadržel ohromné přívaly vody. V Ústeckém kraji už není téměř poznat, že se korytem řeky Labe před pěti lety prohnala největší povodeň za posledních 150 let. Například v nejníže položené obci, v Hřensku mělo Labe víc než 11 metrů a do úzké soutěsky přineslo hromady odpadu, které nasbíralo v celé republice. Dnes tu opět jezdí parník a lidé žijí z cestovního ruchu. Ochrana obce před velkou povodní však není technicky možná. V Ústeckém kraji se zatím nepodařilo vybudovat ani jednu hráz, která by před velkou vodou chránila.